Nisu poštivali zakon

CIN dobio 12. presudu protiv institucija

Centar za istraživačko novinarstvo je dobio 12. presudu protiv institucija koje ne poštuju zakon o slobodi pristupa informacijama.
Vijesti / Flash | 29. 09. 2020. u 11:40 Bljesak.info
Međunarodni dan slobode pristupa informacijama

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kantonalni sud u Sarajevu je polovicom rujna ove godine poništio rješenje Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica kojim je Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) odbijen pristup podacima o korisnicima grantova.

Novinari CIN-a su 2017., pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), tražili podatke o novčanoj pomoći koju je Ministarstvo dijelilo izbjeglicama i raseljenim osobama. Ministarstvo je odbilo dostaviti kompletnu informaciju, odlučivši sakriti imena korisnika pomoći jer su izbjeglice i raseljene osobe osjetljiva kategorija koja zahtijeva „poseban pristup“.

Međutim, Sud je ocijenio da rješenje Ministarstva nije doneseno na pravilan i zakonit način: “Tuženi organ (…) nije dokazao zašto je šteta da javnost sazna koje su osobe korisnici pomoći”.

Ministarstvo će zbog toga morati ponovo razmotriti zahtjev za dostavljanje traženih podataka.

Ovo je 12. put da sudovi u BiH donesu presudu u korist CIN-a po tužbama za nedostavljanje podataka i ograničavanje slobode pristupa informacijama. Institucije i ustanove su odbijale zahtjeve zbog ignoriranja ili pogrešnog tumačenja zakona.

Do sada je CIN tužio: sudove, državne institucije, ministarstva i bolnice, a presude su u svakom slučaju bile u korist medijske organizacije. U prosjeku, sudovima je za donošenje odluke bilo potrebno 18 mjeseci.

„Princip maksimalnog objelodanjivanja informacija predstavlja jedan od fundamentalnih principa svakog demokratskog društva“, navedeno je u jednoj od presuda.

Građani imaju pravo tražiti, a institucije su dužne omogućiti im pristup informacijama kojima raspolažu, osim ako je riječ o podacima čije bi objavljivanje moglo štetiti sigurnosti države ili ugroziti pravo na zaštitu osobnih i povjerljivih komercijalnih podataka. U tom slučaju institucije moraju sprovesti tzv. test javnog interesa kojim dokazuju da je informacija zaštićena. Ova prava i obveze su propisane državnim i entitetskim zakonima o slobodi pristupa informacijama.

Zahvaljujući ovim zakonima novinari CIN-a svake godine prikupljaju podatke na osnovu kojih dokazuju zloupotrebu javnih sredstava, a objavljena istraživanja često budu osnova za pokretanje istraga, podizanje optužnica i izmjene propisa. Institucije godinama nedosljedno primjenjuju zakone i dok jedne pružaju sve informacije, druge nalaze različite razloge da zahtjeve odbiju.

Presuda protiv Federalnog ministarstva izbjeglica i raseljenih osoba dolazi u mjesecu obilježavanja Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama – 28. rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close