Korona doba

SIP podnio inicijativu za dopune Izbornog zakona BiH

Kako bi raspisivanjem izbora već narednog dana počeli teći rokovi za provođenje izbornih aktivnosti, kao što je prikupljanje potpisa političkih subjekata, jasno je da u datim okolnostima to nije moguće zbog ograničene slobode kretanja i sprječavanja
Vijesti / Flash | 09. 04. 2020. u 13:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine na današnjoj korespondentnoj sjednici usvojila je zaključak o pokretanju inicijative za donošenje Zakona o dopunama Izbornog zakona BiH koji će dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH.

Zbog općepoznate epidemiološke situacije u zemlji povezane sa sprječavanjem širenja pandemije koronavirusa i proglašenja stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH kapacitet rada institucija je umanjen, dok je sloboda kretanja građana ograničena.

Kako bi raspisivanjem izbora već narednog dana počeli teći rokovi za provođenje izbornih aktivnosti, kao što je prikupljanje potpisa političkih subjekata, jasno je da u datim okolnostima to nije moguće zbog ograničene slobode kretanja i sprječavanja širenja pandemije.

''Navedeno, kao i niz drugih aktivnosti koje bi bilo nemoguće realizirati stvara objektivne i neotklonjive smetnje za provođenje slobodnih izbora u skladu sa Izbornim zakonom BiH - ocjenjeno je u CIK-u.

Predloženim dopunama Izbornog zakona BiH se uvodi pojam izvanrednih okolnosti koje podrazumijevaju izvanrednu situaciju, te stanje prirodne nepogode i druge nesreće, i utvrđuje da CIK ima ovlasti donijeti odluku o odgađanju raspisivanja i održavanja izbora, što do sada nije bilo propisano.

''Također, predlaže se propisivanje obaveze CIK-u da donese odluku o raspisivanju i održavanju izbora kad utvrdi da su ispunjeni uvjeti za održavanje izbora u skladu sa Izbornim zakonom BiH, a najkasnije u roku do 90 dana od prestanka izvanrednih okolnosti'' - pojašnjeno je u priopćenju.

Ocjena postojanja zakonskih uvjeta za održavanje odgođenih izbora je u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH i ta institucija bi bila ovu odluku ovlaštena donijeti i za vrijeme trajanja izvanrednih okolnosti ukoliko utvrdi da te okolnosti više ne onemogućavaju organizaciju održavanja izbora u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Zakon o dopunama Izbornog zakona BiH bi prema predloženom zakonskom rješenju, stupio na snagu dan nakon objave u "Službenom glasniku BiH", priopćeno je danas iz Ureda za informiranje Centralne izborne komisije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close