Prvi četvrtak u veljači

SIP BIH obilježava Svjetski dan izbora

Na konferenciji Udruženja izbornih zvaničnika Europe (ACEEEO) više od 20 zemalja članica dogovorilo se o pokretanju inicijative da se prvi četvrtak u veljači obilježi kao Svjetski dan izbora.
Vijesti / Flash | 07. 02. 2019. u 11:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH već četrnaestu godinu promovira inicijativu za obilježavanje Svjetskog dana izbora i tim povodom danas je Komisija održala sastanak sa službenicima Sekretarijata Centralne izborne komisije BiH.

Naime, na konferenciji Udruženja izbornih zvaničnika Europe (ACEEEO) održanoj 2005. godine, više od 20 zemalja članica dogovorilo se o pokretanju inicijative da se prvi četvrtak u veljači obilježi kao dan, koji bi u cijelom svijetu predstavljao zaštitni znak demokratskih izbora, odnosno kao Svjetski dan izbora.

Prigodnim govorom na sastanku se obratio Branko Petrić, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Sa sastanka je poslana zajednička poruka da je potrebno u kontinuitetu raditi na unaprijeđenju izbornog zakonodavstva i izbornog procesa.

Svaki prethodni izbori su uvijek mogućnost za tijela koja provode izbore da idući budu kvalitetniji u smislu organizacije, neovisnosti i transparentnosti rada organa za provođenje izbora, ali su i mogućnost za zakonodavca da pravovremeno eliminira sve manjkavosti i unaprijedi izborni proces, poručili su iz Ureda za informiranje SIP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close