sudski vještak

Cihlarž: Ako je klebsiella nađena u krvi bebe ona je i uzrok sepse i smrti

Vijesti / Flash | 16. 09. 2016. u 12:03 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ukoliko je bakterija klebsiella pneumonija prodrla u bebin krvotok, onda je ona i uzročnik sepse i u konačnici bebine smrti'', potvrdio je za Dnevni list sudski vještak iz Tuzle prof.dr. Zdenko Cihlarž.

Novinari su vještaku predočili nalaz bebe koja je u Mostaru preminula 16. kolovoza, a kod koje je klebsiella pneumonija pronađena i u krvi i u urinu, a po Cihlaržu je posve neupitno da je uzročnik sepsi klebsiella pneumonija.

''Ako je u hemokulturi(HK) pronađena ta bakterija, a beba preminula od sepse, onda je sve jasno" kazao je Cihlarž.

To je zapravo jedini medicinski stručnjak, piše Dnevni list, koji je bio spreman progovoriti o ovoj temi, a koji je bio vještak i na suđenju mostarskim ginekolozima.

Upravo u hemokulturi, odnosno krvnoj analizi bebe preminule 16. kolovoza piše da je nađena bakterija koja je i lani ubila 13 beba u Mostaru. Taj nalaz se prvenstveno odnosi na ispitivanje nazočnosti bakterija u krvi, a kako hemokultura traje i po nekoliko dana, a bebe su preminule 16. i 21. kolovoza u oba otpusna pisma pisalo je da je hemokultura u izradi. Ocu bebe preminule 16. kolovoza sve je bilo sumnjivo te je tražio rezultat analize i dobio — da je beba imala bakteriju klebsiella pneumonija. To mu je uneseno i dopunjeno otpusno pismo.

''Moja je beba sigurno preminula od te bakterije, za druge ne znam i ne mogu govoriti", kaže otac bebe preminule 16. kolovoza.

Kada su u pitanju roditelji bebe preminule 21. kolovoza oni još ne znaju rezultate hemokulture, a uvjereni su da je i njihova beba imala bakteriju, jer je preminula samo par dana iza prve.

Cihlarž podsjeća da roditelji imaju zakonsko pravo tražiti i dobiti sve bebine nalaze, te saznati koja je točno bakterija uzročnik sepse. Ravnatelj bolnice u Mostaru jučer je izašao s intervjuom te tvrdio da nemaju intrahospitalnu infekciju i da je sve sterilno.

Roditelji preminulih beba pročitali su što je rekao, a kažu da nisu iznenađeni ovakvim istupima, i da su očekivali da će se priča preusmjeriti na poteškoće majki ili beba.

Podsjetimo, SKB Mostar je priopćila da uzrok smrti tri bebe nije bakterija klebsiella pneumonija

"Vezano za slučaj bebe koja je preminula 16. kolovoza, možemo reći da je rađena bakterijska analiza te da je utvrđeno da se ne radi o bakterijskom uzroku smrtnosti", navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje SKB-a Mostar.

Zbog zaštite privatnosti, napominju u SKB-u Mostar, nije opravdano iznositi bilo kakve druge detalje u javnost.

Iz mostarske bolnice navode kako je zdravstveni karton svakog pacijenta privatna stvar te bez pristanka pacijenta ili staratelja, ukoliko se radi o malodobnim osobama, takvi se podaci ne mogu iznositi u javnost.

Kopirati
Drag cursor here to close