U društvu s Laosom

CIA o BiH: Heroin i dno...

CIA ažurirala podatke o BiH - Loša ekonomija, negativan natalitet i ruta za prijevoz heroina
Vijesti / Flash | 29. 10. 2018. u 09:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centralna obavještajna agencije (CIA) ažurirala je podatke o Bosni i Hercegovini na svojoj službenoj stranici. Ponovo su istaknuli problem nezaposlenosti, slabe ekonomije i negativne stope nataliteta. Također, i dalje stoji da je BiH "raj'' za prijevoz droga.

Prema novim podacima, piše Klix, u bh. gradovima živi 48,2 posto populacije, dok je u glavnom gradu 343.000 stanovnika. Najnaseljenija područja su na sjeveru i u središnjim područjima zemlje.

Broj umrlih i dalje je veći od broja rođenih, pa smo po broju rođenja na 211. mjestu. Sve zemlje regije, osim Slovenije, nalaze se ispred BiH.

null

Bosnia and Herzegovina declared sovereignty in October 1991 and independence from the former Yugoslavia on 3 March 1992 after a referendum boycotted by ethnic Serbs. The Bosnian Serbs - supported by neighboring Serbia and Montenegro - responded with armed resistance aimed at partitioning the republic along ethnic lines and joining Serb-held areas to form a "Greater Serbia."

Kada su u pitanju ekonomski podaci, prema BDP-u za prošlu godinu nalazimo se na 112. mjestu i i u društvu smo sa Laosom, Hondurasom, Senegalom i Trindadom i Tobagom. Sirija ima veći BDP od naše zemlje. Inflacija potrošačkih cijena je veća za 1,3 posto, dok je povećan i iznos zaduženja građana u komercijalnim bankama. Imamo 1,3 miliona radno sposobnih stanovnika, ali je stopa nezaposlenosti 20,5 posto. Ta stopa je mnogo veća kada je u pitanju nezaposlenost mladih te smo još uvijek na "tronu", piše Klix.

U izvještaju se i ove godine navodi kako smo i dalje jedna od glavnih tranzitnih ruta za prijevoz heroina u Zapadnu Evropu, te da smo i dalje izuzetno osjetljiva zemlja kada je u pitanju pranje novca zbog neregulirane ekonomije bazirane na kešu, slabo pravosuđe i korupcija.

Kada je riječ o međunarodnim sporovima, CIA ističe kako imamo neriješenu granicu sa Srbijom na rijeci Drini.

Kopirati
Drag cursor here to close