WikiLeaks

Chelsea Manning od danas na slobodi

Vijesti / Flash | 17. 05. 2017. u 12:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Očekuje se da bivši američki vojni obavještajac Chelsea Manning, koja je osuđena za krađu povjerljivih dokumenata o ratu u Iraku, a koje je potom predala WikiLeaksu, bude oslobođena tijekom dana iz američkog vojnog zatvora.

Manning, čiju je 35-godišnju kaznu zazvora preinačio ondašnji predsjednik Barack Obama, bit će oslobođena iz vojnog zatvorea Fort Leavenworth u Kanzasu, priopćio je njen odvjetnik prošli tjedan.

Dvadestdevetogodišnja pripadnica vojske, ranije poznata kao Bradley Manning, centralna je ličnost u najvećem curenju vladinih tajni u američkoj povijesti.

Kao američki vojnik koji je služio u Iraku, Manning je ukrala stotine tisuća tajnih vladinih dokumenata i predala ih je websiteu WikiLeaks. Ona je u pritvoru otkako je uhićena u svibnju 2010.

Priznala je da je prikupljala dokumente dok je radila kao obavještajni analitičar u Iraku.

Manning je osuđena po 19 od 21 točke, na suđenju pred vojnim sudom u 2013., koje je dobilo veliki publicitet. Ona je, ipak, oslobođena najteže točke optižnice 'pomaganje neprijatelju'.

Manning je objavila putem društvenih mreža kako se nada skorom oslobađanju.

''Još dva dana do slobode i građanskog života. Sada tražim privatnu zdravstvenu zaštitu poput milijuna Amerikanaca'', napisala je ona u ponedjeljak na Twitteru, prenosi dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close