Zatvoreni prostori

CG: 20.000 eura za kršenje Zakona o zabrani pušenja

Novim zakonom nije dozvoljeno pušenje u bilo kojoj prostoriji ili dijelu gdje se konzumiraju hrana i piće.
Vijesti / Flash | 13. 08. 2019. u 11:09 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zakon o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda u Crnoj Gori u srijedu stupa na snagu, pa će tako biti zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru. Tko prekrši odredbe zakona riskira da plati kaznu i do 20 tisuća eura.

Ovaj zakon, kojim se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda u javnim zatvorenim prostorijima, osim u kazinima, zastupnici su u parlamentu usvojili jednoglasno s 42 glasa, 31. srpnja, prenosi RTCG.

Usvajanjem novog Zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda prestat će da vrijedi Zakon o taksama i više neće biti moguće plaćati takse da bi u nekom dijelu objekta bilo dozvoljeno pušenje.

Postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namjenu. Zakonom su jasno propisani uvjeti izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora (prostorija mora da bude izolirana na način da nije moguć protok duhanskog dima u ostali dio prostora, a površina ne smije da bude manja od 10 metara kvadratnih, da zauzima više od 20 posto radnog, odnosno javnog prostora i ne smije da bude namijenjena za prolaz u druge prostore).

Novim zakonom nije dozvoljeno pušenje u bilo kojoj prostoriji ili dijelu gdje se konzumiraju hrana i piće.

U Crnoj Gori od raka pluća oboli oko 400 osoba godišnje, a da liječenje jednog pacijenta, prema podacima iz 2015. godine, košta oko 70.000 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close