Kruševo

Četvrt stoljeća od ubojstva devet HOS-ovaca: Institucije još uvijek šute

Vijesti / Flash | 09. 08. 2017. u 09:11 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nažalost, ništa se nije promijenilo u ovih 25 godina osim jedne dobre stvari, a to je što nas je svake godine sve više ovdje. Svake godine sve dostojanstvenije i sa sve više pijeteta se odaje počast. Nažalost, moram kazati da nakon silnih inzistiranja kod pravosudnih institucija BiH i dalje nema još nikakvih rezultata. Nama ostaje vrlo malo nade i strpljenja da ćemo mi ipak jednog dana nešto učiniti po ovom pitanju. Ovdje se dogodio jedan veliki neviđeni zločin, to se ne može opravdati ničime. Počinitelji gotovo da su poznati, ali institucije šute'', izjavio je predsjednik Hrvatske stranke prava BiH Stanko Primorac u Kruševu povodom 25. obljetnice od ubojstva zapovjednika Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) u BiH Blaža Kraljevića i osam članova njegove pratnje.


Stanko Primorac (Foto: Bljesak.info)

Obilježavanje 25. godišnjice počelo je misom zadušnicom u župnoj crkvi u Kruševu, a zatim su položeni vijenci na spomen obilježju.

''Čitao sam u novinama razne gluposti, ili novinari nisu znali ili su namjerno govorili svašta - istinu je malo tko rekao, ne znam zašto. Istina bi trebala doći, ne mogu ja znati niti mogu reći, ona bi trebala doći. Moja majka je oprostila ubojicama i onima koju su naručili ubojstvo. Bilo bi lijepo da dođe istina, da se zna'', izjavio je novinarima Vlado Kraljević, brat ubijenog zapovjednika HOS-a Blaža Kraljevića.


Vlado Kraljević (Foto: Bljesak.info)

Uz Blaža Kraljevića, ubijeno je osam članova njegove pratnje: Osman Maksić, Šahdo Delić, Ivan Granić, Mario Medić, Vinko Primorac, Gordan Čuljak, Marko Stjepanović i Rasim Krasniqi.

''Četvrt stoljeća - kao da je jučer bilo. Mislim da je najviše dostignuće u vezi ovog slučaja je što smo mi prijatelji i suborci svih 25 godina ovdje. Znam što vas najviše zanima, a to je sudski epilog svega ovoga, a to je ono što zanima javnost u BiH. Ne bih nabrajao što smo sve učinili po tom pitanju, ali jesmo zaista puno, ali je iluzorno očekivati od društva koje je duboko korumpirano, koje je i dan danas ono što je bilo prije 25 godina - znači društvo koje provodi državni teror i dan danas samo nešto sofisticiranije nego 1992. na današnji dan. Prema tome, to okupljanje naše ovdje, pa i danas nakon četvrt stoljeća, koje će se naravno i dalje nastaviti, je ono što nas hrabri i ono što pokazuje da ova žrtva ovdje zaista nije bila uzaludna, a političari u BiH daju sve od sebe da je obezvrijede i da ona bude uzaludna, no ne uspjevaju u tome 25 godina'', kazao je Mladen Bošnjak, suborac i prijatelj poginulih.


Mladen Bošnjak (Foto: Bljesak.info)

Blaž Kraljević je sa svojom pratnjom pod nerazjašnjenim okolnostima poginuo na kontrolnom punktu u Kruševu kod Mostara. Neki od njegovih suradnika tvrde da je Kraljević ubijen po naređenju hrvatskog političkog vodstva. Istraga o njegovoj smrti vodi se od svibnja 2013.

''Blaž Kraljević je jedan obični domoljub, hrvatski prvenstveno, jedan patriot koji je obrazovan u emigraciji i tamo u jednom demokratskom okruženju je stasao kao takav. I takav je došao ovdje i pokušao te nekakve demokratske uzuse primjeniti čak i u onom vremenu ovdje. To je znači jedan čovjek koji je bio pragmatičan, koji je shvatio da je bit mira, bit opstanka nas sviju ovdje cjelovita Bosna i Hercegovina. Točno je čovjek zdravorazumskim rezoniranjem odredio tko je agresor na BiH, a tko su obrambene snage. Radio sam intervju s Božidarom Vučurevićem i on kaže da je zahvalan Mati Bobanu za ovo smaknuće ovdje jer mu je puno olakšao poziciju te 1992. godine, mislim da u tome odgovor leži'', zaključio je Bošnjak.


(Foto: Bljesak.info)

Kopirati
Drag cursor here to close