Vrhovni sud FBiH

Četiri godine zatvora za zločin na području sarajevskog naselja Grbavica

Na Jevrejskom groblju je u živom štitu smrtno stradao Suad Bešić.
Vijesti / Flash | 02. 02. 2021. u 15:47 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine pravomoćno je osudio Slobodana Bogdanovića i Gorana Sladoju na po dvije godine zatvora za zločin počinjen 1992. na području sarajevskog naselja Grbavica.

Kako je navedeno na službenoj stranici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, pravosnažnu presudu je donijelo Trećestupanjsko vijeće Vrhovnog suda, koje je odbilo žalbe Obrane i potvrdilo presudu ovog suda od 17. lipnja 2019. godine kojom su Bogdanović i Sladoje proglašeni krivima za zločin protiv civilnog stanovništva po krivičnom zakonu bivše Jugoslavije.

Bogdanović i Sladoje su osuđeni da su, kao pripadnici srpskih vojno-policijskih snaga, za vrijeme rata i oružanih sukoba u Bosni i Hercegovini, na području sarajevskog naselja Grbavica fizički zlostavljali Bajru i njegovog sina Suada Bešića, koje su odveli na lokaciju Jevrejskog groblja, gdje su ih upotrijebili kao živi štit.

Na Jevrejskom groblju je u živom štitu smrtno stradao Suad Bešić.

Bogdanović i Sladoje su osuđeni i da su, motivisani nacionalnom netrpeljivošću, učestvovali u fizičkom zlostavljanju Rajka Simića, te da su otuđili imovinu oštećenih.

Kopirati
Drag cursor here to close