Drljača

Češljat će se zavod u Pazariću

Redžep Salić, aktualni direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, nedavno je izazvao buru u javnosti.
Vijesti / Flash | 19. 09. 2019. u 13:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zadužila je na sjednici Ministarstvo rada i socijalne politike da joj u roku od sedam dana dostavi objedinjeni izvještaj o stanju u Zavodu Pazarić koji će sadržavati uvid četiri ministarstva, kao i financijske policije, inspekcije i poreznika.

''Vlada će nakon toga nastaviti ovu točku dnevnog reda, koju je započela na današnjoj sjednici'', kazao je na press-konferenciji ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača tijekom današnje sjednice Vlade.

U okviru te točke su jednako bile i druge ustanove sličnog tipa pod federalnom nadležnošću - zavodi Drin i Bakovići, ustanove u Sarajevu i Ljubuškom, ali, za razliku od Pazarića, uprave ostalih ustanova su u međuvremenu naznačile da izvještaji o radu u 2018. godini, inače ranije dostavljeni Vladi i Parlamentu, uglavnom odgovaraju stvarnom stanju.

Za razliku od njih, Redžep Salić, aktualni direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, nedavno je izazvao buru u javnosti kada je prilikom razmatranja tih izvještaja u Federalnom parlamentu izjavio da je prethodna uprava Zavoda na čijem je on čelu „frizirala“ njen izvještaj a prethodno počinila teške malverzacije, kriminal, na štetu štićenika ustanove.

Po današnjoj izjavi ministra Drljače, Salić nije iznio ništa od navedenih optužbi kada je izvještaj razmatrala Federalna vlada krajem lipnja, prije nego što ga je uputila Parlamentu.

Vlada bi trebala idućeg tjedna, po razmatranju zatraženih mišljenja četiri ministarstva i drugih institucija o stanju u Zavodu Pazariću, formirati zaključke i mjere.

Vlada je zaključila da četiri federalna ministarstva (rada i socijalne politike, financija, pravde i obrazovanja i znanosti) koja, na osnovu člana 10. Zakona o preuzimanju prava i obveza osnivača nad ustanovama socijalne zaštite u FBiH koja vrše nadzor nad stručnim radom i zakonitošću rada zavoda, dostave izjašnjenje o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine - Pazarić.

Prema odluci Vlade, u taj zavod će biti upućeni Financijska policija, Porezna uprava FBiH i Federalna uprava za inspekcijske poslove u čijem sastavu, između ostalih, djeluje i građevinska inspekcija, koje, u roku od sedam dana, svoje nalaze trebaju dostaviti Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike.

U istom roku, ovo ministarstvo treba načiniti objedinjenu informaciju o točnom činjeničnom stanju u ovoj socijalnoj ustanovi i dostaviti ga Vladi FBiH s ciljem poduzimanja daljnjih koraka.

Kopirati
Drag cursor here to close