Nije kraj

Čerkez: Uskoro popuštanje mjera u FBiH

''Činjenica je da će popuštanje određenih mjera učiniti život lakšim, ali daleko smo mi još od kraja epidemije", poručio je Čerkez.
Vijesti / Flash | 17. 04. 2020. u 13:29 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Goran Čerkez, član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i savjetnik ministra za javno zdravlje, kazao je danas da su počeli razmatrati metodologiju laganog popuštanja restriktivnih mjera sljedećeg mjeseca, ali i da je Federacija BiH još uvijek daleko od proglašenja kraja epidemije novog koronavirusa.

"U protekla 24 sata u FBiH testirano je 549 sugrađana od kojih je 18 bilo pozitivno, što znači da sada imamo potvrđen COVID kod 681 osobe, a ukupni broj testiranja je 8.473", rekao je Čerkez i dodao:

"Trenutno u našem bolničkom sustavu imamo 69 pacijenata, dok na respiratoru imamo devet osoba. Inače u FBiH i dalje raste broj oporavljenih, tako da smo sada na 84 oporavljena. S jednim novim smrtnih slučajem imamo 28 potvrđenih, po 14 muškaraca i žena. Što se tiče starosne strukture, 19 preminulih pacijenata, odnosno njih 67 posto bilo je u dobi preko 65 godina.“

Čerkez je istaknuo i da su radili analize uzevši u obzir europske zemlje, kao što su Engleska, Italija, Njemačka, Francuska te Albanija iz regije.

"Recimo, 20. dana od 100. potvrđenog slučaja u svim ovim zemljama je došlo do naglog eksponencijalnog rasta, dok je BiH i dalje zadržala taj linearni rast. Mislim da je to jako bitno naglasiti. Isto kao što je važno da je nakon desetog smrtnog slučaja u ovim europskim zemljama dolazilo do naglog rasta, dok u BiH imamo kontinuirani linearni rast. Kada govorimo o obolijevanju moramo reći da ta brojka na 100.000 stanovnika u FBiH je 28, dok je u Republici Srpskoj značajno viša - 36,17 na 100.000. Ako se poredimo sa susjednim zemljama možemo reći da smo, također, značajno bolji u odnosu na Hrvatsku koja ima 42, Srbija 90 i Njemačka, zemlja za koju smatramo da je dosta dobro odgovorila, ima 99 na 100.000. Dakle, ove mjere su dale sigurno dobre rezultate", istaknuo je Čerkez.

Naglasio je da je izbjegnut početni udar velikog broja oboljelih na zdravstveni sustav te da sada nastoje kontrolirati situaciju.

"Cilj nam je da u narednom mjesecu popustimo mjere. Da uradimo dobru analizu koje će se to sve mjere moći popustiti, da ih predložimo i da to pratimo da ostanemo u ovom linearno rastu i dalje. Da nam se ne bi desilo da u rujnu imamo taj takozvani drugi udar", kazao je Čerkez.

Nastavio je da će stoga cijelo ljeto pratiti sva kretanja u regiji i u BiH i prema tome djelovati.

O eventualnim predviđanjima kada će biti kraj epidemije koronavirusa u BiH nije želio previše govoriti, jer smatra da je još uvijek rano za takve procjene.

"Držao bih se struke i epidemiologije. Kraj epidemije je za sve još daleko. Čuli smo izjave Svjetske zdravstvene organizacije i mnogih ministara zdravlja unutar Europske unije, kao i kriznih stožera. Mislimo da su prava stabilizacija i kraj epidemije još uvijek daleko. Činjenica je da će popuštanje određenih mjera učiniti život lakšim, ali daleko smo mi još od kraja epidemije", poručio je Čerkez.

Jelka Milićević, zapovjednica Federalnog stožera civilne zaštite, obavijestila je javnost da je na današnjoj sjednici tog tijela donesena odluka o produžavanju svih naredbi do 30. travnja.

Kopirati
Drag cursor here to close