Upućeno talibanima

Cerić: Moje pismo je preventiva

''Nama talibani nisu ni pojasnili što oni misle o Šerijatu, kako mediji na zapadu nisu upoznati sa Šerijatom tako isto mi nismo upoznati što talibani misle o tome.''
Vijesti / Flash | 19. 08. 2021. u 17:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši reis-ul-ulema Mustafa Cerić danas je za N1 govorio o trenutnoj situaciji u Afganistanu nakon što je uputio "otvoreno pismo talibanima" nakon preuzimanja vlasti.

''Ja mislim da su se sami talibani iznenadili kako su lako ušli u Kabul i predsjedničku palatu. Volio bih da je njihov ulazak u Kabul prihvaćen od svih Afganistanaca. Nažalost izjave koje smo čuli od talibana, meni je zaparalo uši jer je fokus na tome da kako u zapadnim medijima i kroz usta talibana: da će Šerijat biti centralna tema'', kazao je Cerić.

Cerić je, kako je dodao, pozvao ''ulemu iz BiH da se uključi u proces tumačenja Šerijata''.

''Nama talibani nisu ni pojasnili što oni misle o Šerijatu, kako mediji na zapadu nisu upoznati sa Šerijatom tako isto mi nismo upoznati što talibani misle o tome. Mi koji to pratimo smo dužni ukazati talibanima na to. Ja bih pozvao ulemu iz BiH da se uključi u proces talibanskog tumačenja Šerijata i da im se neke stvari objasne. Čini se da oni nisu spremni da im se objasne neke stvari. Šerijat ima pet osnovnih vrijednosti: Pravo čovjeka na život, pravo na izbor vjere, pravo na imovinu, pravo na čast. To je Šerijat, sve suprotno od toga uključujući i odnos prema ženama, ali ne samo njima. U pitanju je sloboda''.

Ističe da je njegovo pismo ''samo preventiva''.

''Mi još nismo vidjeli što će talibani činiti i raditi. Moje pismo je samo preventiva. Vidio sam da su mediji pratili i vidim da je objavljeno i na turskom jeziku, a dobijam poruke iz SAD od prijatelja da se slažu''.

Poručio je i to da se nada da će iz slučaja talibana ''svi učiti''.

''Amerikanci nisu imali najbolje savjetnike u vezi sa pitanjem talibana u zadnjih 20 godina. Nadam se da će iz ovog slučaja svi učiti, posebno Amerikanci. Ne možemo mi zanemariti da je Amerika jedina svjetska sila, svi drugi su regionalne sile koje nisu sposobne da se bave svjetskim pitanjima. Fenomen talibana će u ovom stoljeću postati svjetsko pitanje''.

''Ako sami ne pokažu ne riječima, nego dijelima da su se promijenili i ako ih se izolira to će biti za njih jako teško, ali će biti teško i za cijeli svijet. Mora im se pomoći da izađu iz kruga koji može biti štetan''.

Kopirati
Drag cursor here to close