Nestale osobe

Čengić: Nedostaje točnih i preciznih informacija o masovnim grobnicama

Vijesti / Flash | 05. 02. 2017. u 10:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Tijekom 2016. godine ekshumirani su posmrtni ostaci 141 žrtve iz proteklog rata. Možemo reći da je ovo najmanji broj ekshumiranih žrtava u odnosu na ranije godine. Razlog tome je nedostatak točnih i pouzdanih informacija o potencijalnim pojedinačnim i masovnim grobnicama'', kazala je u razgovoru za Fenu glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Po njenim riječima, objedinjeni su izvještaji svih pet područnih ureda Instituta za nestale osobe BiH - u Tuzli, Mostaru, Bihaću, Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu.

Tijekom protekle godine, navodi Čengić, nisu pronašli veću masovnu grobnicu, "a to je ono što određuje rezultat za svaku godinu".

Podsjeća da su 2016. pronađene dvije primarne masovne grobnice. Masovna grobnica pronađena na lokalitetu Hozića Kamen, na području Bosanskog Novog, iz koje je ekshumirano 11 prijedorskih žrtava ubijenih 1992. i masovna grobnica Kazan Bašća u Zvorniku iz koje je ekshumirano takođe 11 žrtava ubijenih 1992. na području Zvornika. U obje grobnice pronađene su žrtve bošnjačke nacionalnosti.

''U 2016. identificirani su posmrtni ostaci 283 nestale osobe i predati obiteljima kako bi ih dostojanstveno ukopale. Najmlađi među identificiranim žrtvama prošle godine su brat i sestra iz porodice Ribić, dvogodišnji Sabrija i trogodišnja Ismeta'', kaže Čengić.

Tijekom prošle godine izvršeno je 99 reekshumacije radi reasocijacije, odnosno kompletiranja posmrtnih ostataka koji su ranije pronađeni i ukopani kao nekompletni, a naknadno su pronađeni i identificirani dijelovi tijela. Reekshumacije su izvršene u Srebrenici gdje je u Memorijalnom centru u Potočarima reekshumirano 65 žrtava, zatim u Krajini, odnosno Sanskom Mostu, Ključu i Prijedoru, 10 žrtava, i u Brčkom 24 žrtve.

Čengić navodi da je i ove godine planirano da se izvrši određen broj reasocijacija, odnosno kompletiranja posmrtnih ostataka.

''Također, tijekom protekle godine otkiveno je 14 grešaka učinjenih pri klasičnoj metodi identifikacije, koje su nakon što su uočene i otklonjene. Klasična metoda identifikacije primjenjivala se do 2001. godine, nakon čega se isključivo primjenjuje DNK analiza pri utvrđivanju identiteta. Na temelju klasične metode ili metode prepoznavanja identificirane su 8.253 žrtve'', kazala je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

Navodi da je do sada pronađeno više od 25.000 posmrtnih ostataka nestalih osoba, a više od 22.500 žrtava iz proteklog rata je identificirano i njihovi posmrtni ostaci predati su obiteljima kako bi ih dostojanstveno ukopale. U BiH je i dalje nepoznata sudbina više od 7.000 nestalih osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close