Ali ne i tekst

Čelnici EU-a dogovorili zajedničko stajalište oko Turske

Vijesti / Flash | 18. 03. 2016. u 07:19 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici 28 zemalja dogovorili su nakon prvog dana summita u Bruxellesu zajedničko stajalište, ali ne i tekst sporazuma koji će ponuditi Turskoj za rješavanje migrantske krize, piše Hina.

Nekoliko čelnika EU-a je nakon završetka prvog dana summita objavilo preko twittera da je postignuto zajedničko stajalište koje će u petak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker i nizozemski premijer Mark Rutte predstaviti turskom premijeru Ahmetu Davutogluu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su razgovori bili "konstruktivni", ali da će put do dogovora s Turskom biti "sve prije nego lagan".

Nizozemski premijer Mark Rutte je na pitanje što je najveća prepreka za dogovor, odgovorio: "Dogovorili smo se da nećemo reći ništa o tome", prenosi Index.

Francuski predsjednik Francois Hollande je rekao da "još nema dogovora", ali da su na putu prema tome.

Čelnici 28 zemalja članica pokušat će u petak dovršiti načelni sporazum postignut početkom prošlog tjedna prema kojem bi Turska trebala primiti sve migrante koji s njezina teritorija dođu na grčke otoke kao i one koji budu uhvaćeni u turskim teritorijalnim vodama.

Turska je 7. ožujka na sastanku s čelnicima EU-a postavila niz zahtjeva koje bi EU trebala ispuniti kako bi došlo do sporazuma. Među tim zahtjevima su dodatne tri milijarde pomoći za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica, pored one tri milijarde obećane prošle godine, ukidanje viza za turske državljane do lipnja i ubrzavanje pristupnih pregovora.

Dogovor s Turskom za Europsku uniju nije jednostavan i izložena je brojnim kritikama da popušta Turskoj, koja se služi ucjenama da bi dobila što više znajući da bez nje nema rješenja migrantske krize.

Kopirati
Drag cursor here to close