Upozorenje

CCI: Revizorske izvještaje nema tko čitati!

Uredi za reviziju, vršeći svoju društvenu obvezu, po zacrtanom planu, već objavljuju – i parlamentima šalju - izvještaje za 2018.
Vijesti / Flash | 18. 06. 2019. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centri civilnih inicijativa upozoravaju da je blokada u konstituiranju i radu vlasti u BiH, počela da ozbiljno utjecati na različite aspekte funkcioniranja siustava, te će, u konačnici, imati i ozbiljne posljedice na život građana.

Jedna od takvih je spriječenost Federalnog i državnog parlamenta da razmatra i reagira na revizorske izvještaje.

Trenutno smo, naime, u situaciji, da zbog nekonstituiranja i nerada parlamentarnih komisija odgovornih za razmatranje revizorskih izvještaja, nisu razmotreni ni izvještaji za 2017. godinu, niti su organizirane rasprave sa odgovornim osobama iz subjekata čiji su rad revizori ocjenili negativnom ocjenom ili mišljenjem s rezervom.

A uredi za reviziju, vršeći svoju društvenu obvezu, po zacrtanom planu, već objavljuju – i parlamentima šalju - izvještaje za 2018.

Što znači da Federalni i državni parlament neprihvatljivo kasne u obavljanju jedne od svojih značajnih funkcija – kontrole efikasnosti i zakonitosti trošenja državnog novca od strane državnih i javnih institucija. Čime se dodatno proširuje prostor za nekažnjeno kršenje zakona, i korupciju, unutar institucija vlasti ili onih koje one kontrolraju.

Centri civilnih inicijativa zahtjevaju od svih političkih aktera da prestanu s politikom stavljanja uskostranačkih i osobnih interesa ispred interesa društva u cjelini. Da prestanu sa blokadama sustava i omoguće da institucije vlasti vrše svoje ustavom i zakonima propisane obveze. Uključujući i razmatranje revizorskih izvještaja, navodi se u priopćenju CCI-ja.

Kopirati
Drag cursor here to close