Analiza rada

CCI: Vlada HNŽ još bez strategije razvoja i bez žena

Vijesti / Flash | 28. 04. 2016. u 13:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najviši stupanj realizacije obveza planiranih godišnjim programima rada nakon prvog kvartala ove godine imaju skupštine Tuzlanske i Hercegovačko-neretvanske županije, te vlade Zeničko-dobojske i Tuzlanske županije.

To je navedeno u Izvještaju monitoringa svih županijskih vlada i skupština u prvom kvartalu 2016. godine, koji su danas u Sarajevu predstavili Centri civilnih inicijativa (CCI).

Kako je na pres-konferenciji rekao konsultant CCI-a Alen Čular, pri usvajanju proračuna za tekuću godinu ostvaren je najbolji rezultat u posljednjih deset godina, budući da je šest županija (USŽ, PŽ, TŽ, SBŽ, HNŽ i ŽS) proračun dobilo na vrijeme prije isteka 2015. godine.

U CCI-u tvrde također da "nijedna županijska vlada svoj dio obveza u vezi s proračunom ne izvršava na vrijeme u skladu s rokovima koje propisuje Zakon o proračunima FBiH', prenosi Fena.

CENTRI CIVILNIH INICIJATIVA


Govoreći o broju sjednica u prva tri mjeseca, konsultant CCI-a Muris Bulić kaže da su ih najviše održale vlade Županije Sarajevo i Unsko-sanske županije po 19, što je jedna i po sjednica tjedno.

CCI ocjenjuje da rezultati ukazuju na slabu efikasnost županijskih institucija vlasti, ali da je kod skupština izuzetak Skupština ŽS-a koja je, kako stoji u izvještaju, sa "72 razmotrene mjere na tri sjednice, uradila trećinu sveg posla urađenog od županijskih skupština u prva tri mjeseca ove godine“.

U pet županija (TŽ, ZDŽ, BPŽ, USŽ i ZHŽ) usvojene su strategije razvoja za razdoblje do 2020. godine, a u još četiri je donošenje tih strategija u proceduri.

Pet županijskih vlada je utvrdilo akcijske planove za realizaciju Reformske agende u prošloj godini, među kojima je Vlada BPŽ akcijski plan donijela u sedmom mjesecu, piše Fena.

''Situacija nameće potrebu intenziviranja rada u nastavku. Prioritet je poboljšanje stupnja realizacije planiranih obveza i fokusiranje na ključne probleme građana'', izjavila je glasnogovornica CCI-a Ana Lučić.

Zaključeno je da postoji potreba da se procedura usvajanja zakona ograniči jer u pojedinim županijama traje predugo.

U smislu ravnopravnosti spolova, u Izvještaju se navodi da u dvije županijske vlade (ZDŽ i HNŽ), nema nijedne žene.

Kopirati
Drag cursor here to close