Institucije krše zakone

CCI: Treba se odreći zastupničkih plaća, raditi više i fokusirati se na ono što građani žele

Ono što je jedino istaknuto kao pozitivno je to da je već treću godinu zaredom, u vremenu usvajanja proračuna, ostvareno značajno poboljšanje u odnosu na prethodni period.
Vijesti / Flash | 08. 02. 2018. u 14:33 Fena
Kopirati

I pored višemjesečnih pauza u radu većine kantonalnih skupština u Federaciji Bosne i Hercegovine i neprihvatljivo malog broja održanih sjednica polovine njih, niti u jednoj skupštini svi njeni izaslanici nisu nazočili svim održanim sjednicama. Od ukupno 289 poslanika županijskih skupština, njih 132 (46 posto) bili su odsutni bar sa jedne sjednice.

Ovo su neki od podataka monitoringa rada županijskih skupština u FBiH u 2017. godini, koje su danas prezentirali predstavnici Centara civilnih inicijativa (CCI).

Podjela na dvije grupe

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po intenzitetu rada županijskih skupština tijekom prošle godine uočena je podjela na dvije grupe.

Jednu, u koju spadaju skupštine Unsko-sanske županije (USŽ), Tuzlanske (TŽ) , Zeničko-dobojske (ZDŽ), Bosansko-podrinjske (BPŽ) i Županije Sarajevo (ŽS), koje su u 2017. godini održale od 15 do 17 sjednica, odnosno, više od jedne sjednice mjesečno, u prosjeku.

U drugu, sa skoro dvostruko nižim intenzitetom rada, spadaju Skupštine Posavske, Srednjobosanske (SBŽ) i Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ), sa po osam održanih sjednica, i Hercegovačko-neretvanske (HNŽ) i Hercegbosanske županije, sa po devet.

Projekt menadžer CCI-a Ivica Ćavar naveo je da se, pojedinačno, po skupštinama, po produktivnosti rada izdvajaju Skupština KS sa 245 razmotrenih mjera za godinu dana te Skupština USŽ, sa 172 razmotrene mjere.  

Samo jedna strategija u HNŽ-u

Konstatirano je i to da je u cijeloj prošloj godini, u svih 10 županija zajedno, usvojena samo jedna strategija i to kada je Skupština HNŽ sa zakašnjenjem, kao posljednja u nizu, konačno usvojila strategiju razvoja županije.

''Osim strategija, u promatranom razdoblju i realizacija zakona bila je prilično niska, pogotovo novih, "temeljnih" zakona. Naime, usvojeno je ukupno 128 zakona, od čega je samo 57 temeljnih'', istaknuo je Ćavar na današnjoj pres-konferenciji, dodajući da su ostalo tek izmjene i dopune već postojećih akata.

Ono što je jedino istaknuto kao pozitivno je to da je već treću godinu zaredom, u vremenu usvajanja proračuna, ostvareno značajno poboljšanje u odnosu na prethodni period.

''Najprije je pri usvajanju proračuna za 2016. i 2017. godinu, po prvi put je više od pola županija na vrijeme dobilo proračun. A onda je, usvajanjem proračuna za ovu godinu ostvaren dodatni, za naše uslove, zaista fascinantan iskorak jer su skupštine čak osam  županija proračune usvojile na vrijeme, prije početka godine na koju se odnose'', kazao je Ćavar.

Jedini izuzetak su, dodao je, skupštine USŽ i ZDŽ.

Projekt-menadžer CCI-a ukazao je i na činjenicu da transparentnost županijskih skupština, generalno, još nije na poželjnom nivou te da poseban problem predstavlja donošenja proračuna na netransparentan način, uz ignoriranje potrebe za sudjelovanjem javnosti u čitavom procesu.

Institucije krše zakone

Po riječima konsultanta CCI-a Alena Čulara, ono što je posebno poražavajuće je da institucije vlasti krše zakone.

''Osim toga, u promatranom periodu registrirani su i novi slučajevi kršenja Ustava i nastavak ignoriranja ranije donesenih presuda ustavnih sudova, u pojedinim županijama'', dodao je.  

Naveo je primjer kada je Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH početkom veljače 2017., donijelo presudu da je Nacrtom Zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Hercegbosanskoj županiji, povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog i srpskog naroda.

Osim toga, povreda vitalnog nacionalnog interesa utvrđena je i presudom iz srpnja ove godine, kada je isto vijeće utvrdilo da je, usvajanjem Odluke o imenovanju privremenog Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću i Odluke o izboru predsjedavajućeg, zamjenika predsjedavajućeg i članova radnih tijela Skupštine USŽ-a, povrijeđen vitalni nacionalni interes srpskog naroda u Unsko-sanskoj županiji.

Predstavnici CCI-a, između ostalog, konstatirali su da učestalost održavanja sjednica skupština, vrijeme koje se provodi u radu na njima i oko njih te rezultati tog rada, ozbiljno dovode u pitanje opravdanost plaćanja rada županijskih skupština.

Dosljedno ignoriranje

Posebno su istakli činjenicu da, zasada, samo Skupština Zeničko-dobojske županije, zahvaljujući principijelnoj odluci svojih poslanika na početku aktualnog mandata, funkcionira tako da nijedan njen član (s izuzetkom novog Predsjedavajućeg Skupštine, od 12. travnja 2017.) nije na platnom popisu Skupštine, odnosno, nije zaposlen u njoj.

Zastupnici niti jedne druge županijske skupštine nisu su slijedili primjer ZDŽ, već su ga "dosljedno ignorirali".

''Za razliku od ovog čina socijalne osjetljivosti i društvene odgovornosti poslanika Skupštine ZDŽ, u skupštinama Podrinjske županije BPŽ, SBŽ, HNŽ, ŽS i HBŽ više od 50 posto poslanika je profesionaliziralo svoj status i primaju redovnu mjesečnu platu od Skupštine. Uključujući i mjesece u kojima skupštine ne održavaju sjednice'', istaknuto je na pres-konferenciji.

CCI se pridružio inicijativi poslanika Skupštine ZDŽ, koju su, usvajajući ovaj zakon, uputili poruku svim drugim županijskim skupštinama u FBiH da slijede njihov primjer te da kroz zakonsku proceduru ukinu profesionalizaciju poslaničke dužnosti i privilegije kao što je, naprimjer, "bijeli kruh".

Na taj način, poslanici Skupštine ZDŽ pokazali da se politikom ne bave zbog losobnog interesa, nego zbog dobrobiti građana.

Kopirati