Federalna razina vlasti

CCI: Problemi među koalicijskim partnerima utječu na produktivnost usvajanja zakona

Vijesti / Flash | 04. 08. 2017. u 12:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Za razliku od prethodnog mandata u kome su bile prisutne značajne oscilacije u radu, Vlada Federacije BiH u aktualnom mandatu ima prilično uravnotežen rad na polugodišnjoj razini. Međutim, produktivnost Vlade u promatranom razdoblju najniža je u aktualnom mandatu'', kazao je konzultant Centra civilnih inicijativa (CCI) Denis Telić na press-konferenciji u Sarajevu, predstavljajući rezultati monitoringa rada Vlade i oba doma Parlamenta Federacije BiH u prvoj polovici 2017. godine.

Naglasio je da je Vlada FBiH u ovom razdoblju utvrdila 31 zakon, od čega 22 u prijedlogu. Karakter mjera realiziranih na Vladi tijekom prvih šest mjeseci ove godine pokazuje, ističu u CCI-u, nedovoljnu fokusiranost na važne mjere i ključne probleme građana.

''Ionako mali broj za kvalitet života građana značajnih mjera koje utvrđuje Vlada, Parlament svojom neefikasnošću i nejedinstvom vladajuće koalicije, dodatno umanjuje'', kazao je Telić dodajući da je od 22 utvrđena zakonska prijedloga na Vladi Parlament u istom razoblju usvojio samo šest.

To znači, naglašava on, da Parlament u značajnoj mjeri usporava implementaciju od Vlade donesenih mjera i odgađa ili dovodi u pitanje eventualne pozitivne efekte koje one mogu donijeti.

Između ostalog, Telić je istaknuo da je Vlada FBiH usvojila tri značajne strategije, a to su Strategija upravljanja dugom FBiH, Strategija reforme upravljanja javnim financijama i Strategija razvoja drvne industrije FBiH, za razdoblje 2016-2025. godina. Ipak, naglasio je da na strategije otpada tek tri posto ukupno realiziranih mjera na Vladi.

''Zabilježen je i izvjestan broj pozitivnih poteza federalne Vlade. To se prije svega odnosi na pripremu nekih značajnih zakonskih rješenja iz oblasti financija, rada, dugo očekivanih strategija i slično'', kazao je te istaknuo donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u Federaciji BiH koji pruža pravičniju i efikasniju zaštitu prava radnika, olakšava i ubrzava proces kolektivnog pregovaranja i smanjuje mogućnost eventualnih zloupotreba.

Predstavljajući rezultate monitoringa rada oba doma Parlamenta Federacije konzultantica CCI-a Lejla Deronja Suljić upozorila je da kriza u odnosima stranaka vladajuće koalicije u FBiH najdramatičnije utiče na rad Parlamenta.

Po njenim riječima, problemi u odnosima koalicijskih partnera odrazili su se i na produktivnost u usvajanju zakona. Tako je Parlament za šest mjeseci u 2017. godini realizirao tek 17 zakona. Svih 17 zakona realizirano je tijekom prva tri mjeseca ove godine.

''Veličina problema niske realizacije zakona Parlamenta FBiH najdramatičnije se ogleda pri pogledu na stupanj realizacije zakona planiranih Programom rada. Od 90 zakona, koje je prema Programu rada potrebno usvojiti u 2017. godini, u prvih šest mjeseci ove godine usvojeno je osam. Dakle, da bi realizirao svoj plan za ovu godinu Parlament bi trebao svaki mjesec do kraja godine usvajati gotovo duplo više zakona nego što ih je usvojio za prvih šest mjeseci'', kazala je Deronja Suljić.

Iz CCI-a navode da učestalo kršenje Ustava, a potom usporena implementacija presuda Ustavnog suda BiH i Ustavnog suda FBiH, kojim se nalaže otklanjanje neustavnog djelovanja je problem koji sve više pritišče Vladu i Parlament FBIH.

Vlada i Parlament Federacije BiH, zaključno sa 30. lipnjem 2017. godine, imaju na popisu preko 20 različitih zakona koje moraju izmjeniti ili donijeti potpuno nove, kako bi se efikasno implementirala većina odluka Ustavnog suda BiH i Ustavnog suda Federacije BiH.

CCI preporučuju Vladi i Parlamentu da je neophodno povećati efikasnost obje inistitucije u drugoj polovici ove godine i preostalom dijelu mandata, pogotovo u realizaciji zakona i strategija. Ističu, također, potrebu da Vlada i oba doma Parlamenta na vrijeme krenu u izradu ključnih dokumenata za svoj rad u sljedećoj godini, kako bi na vrijeme usvojili programe svog rada i Proračun za 2018. godinu. Obje institucije, kako se navodi u preporukama, trebaju se u svom radu fokusirati na ključne probleme građana i njihovo rješavanje.

Kopirati
Drag cursor here to close