BiH bez grba i zastave

Čavara: Zabirnjavajuće je što se puno odluka Ustavnog suda nije ispoštovalo

Vijesti / Flash | 09. 12. 2016. u 15:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara nazočio je obilježavanju 20. obljetnice rada Ustavnog suda Federacije BiH, priopćeno je u petak iz Ureda predsjednika FBiH.

Tom prigodom predsjednica Ustavnog suda Federacije BiH Aleksandra Martinović predstavila je Monografiju Ustavnog suda Federacije BiH 1996.-2016. te u svom obraćanju pojasnila na koji se način razvijala ustavnosudska misao u Federaciji BiH, piše Fena.

S druge, pak, strane sutkinja Ustavnog suda Federacije BiH Kata Senjak naglasila je kako sadašnja ustavna rješenja ne omogućuju potpunu provedbu ustavnosti u Federaciji.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je kako treba imati u vidu da je Ustavni sud Federacije BiH institucija koja štiti Ustav i ustavnost svih zakona koji se donose te "zbog toga za ovu instituciju trebamo imati poštovanje, osobito u javnom diskursu".

"U ovom mandatu predsjednika Federacije BiH bilo je i odluka koje se meni osobno nisu sviđale, ali sam uvijek nastojao objektivno štititi dignitet Ustavnog suda. Ono što je zabrinjavajuće jeste da imamo mnogo odluka Ustavnog suda koje nisu ispoštovane, a jedna od najočitijih je ta da Federacija BiH još uvijek nema grb i zastavu", kazao je Čavara.

Na pitanje novinara je li moguće odvojiti političke stavove od obnašanja dužnosti na Ustavnom sudu, ustvrdio je kako je "teško da osoba nema svoj politički stav, bez obzira na to koji posao radi".

"Sam izbor ustavnih sudaca provodi se kroz političku proceduru i jasno je da oni kandidati koji nemaju političku potporu teško mogu proći ovu proceduru. Zato trebamo graditi sustav u kojem se neće moći izbjeći potpuno poštivanje Ustava i zakona bez obzira na osobne političke stavove", zaključio je predsjednik FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close