NATO škola

Čavara u Međugorju: Za stabilnost BiH, put u NATO i EU nema alternative

Vijesti / Flash | 29. 08. 2016. u 14:37 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Za stabilnost Bosne i Hercegovine, put u NATO savez i Europsku uniju je put koji nema alternative'', kazao je danas u Međugorju predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara sudjelujući na drugoj ljetnoj NATO školi koja se održava u organizaciji Atlantskog vijeća Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom Odjela za javnu diplomaciju NATO-a sa sjedištem u Bruxellesu, javlja Agencija Anadolija.

Predsjednik Federacije BiH izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su se na ljetnoj NATO školi okupili mladi ljudi iz čitave BiH na temu NATO saveza.

''Ono što je osnovni cilj svih naših politika to su euroatlantske integracije. Posebno mi je drago da se na ovaj način mogu okupiti i družiti mladi. Pored znanja koja će steći, važno je da se međusobno upoznaju, jer potrebna je jedna suradnja svih onih koji će biti sutra sudionici tog procesa“, kazao je Čavara.

Otvoreno je govorio o onome što je urađeno na putu do ulaska u NATO, ali i problemima na koje se nailazi, podsjetivši na problem s uknjižbom vojne imovine koju vlasti bh. entiteta Republika Srpska blokiraju.

''Svi mi kažemo da je to opći cilj Bosne i Hercegovine, međutim uvijek postoje određene zadrške kod entiteta Republika Srpska. Ja vjerujem da će i ti razlozi vremenom otpasti i da ćemo mi doći u tu fazu kad će biti nedvojbeno da svi radimo ono što zagovaramo. Bez obzira koliko tko imao zamjerki na bilo koju integraciju, ili europsku ili NATO savez, nema idealnih, ali zasigurno Bosna i Hercegovina nema alternative u odnosu na ova dva pravca djelovanja“, istakao je Čavara.

Na pitanje koliko bi mogući referendum u RS-u usporio ulazak BiH u EU, Čavara je naglasio kako smatra da je pitanje tog referenduma malo prenapuhano.

''Građani se izjašnjavaju da li su za to da obilježavaju 9. siječnja ili ne. Mislim da uopće nije trebalo doći do toga. Ima puno važnijih pitanja koja treba riješavati kako bi omogućili bolji život u BiH i svakom njezinom stanovniku“, zaključio je Čavara.

Veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio je naglasio da je stanje u Bosni i Hercegovini i njen put prema NATO-u i EU, pitanje koje je Hrvatsku uvijek zanimalo.

''Mi suportiramo i mi stojimo iza te strategije Bosne i Hercegovine. Za nas je to jako važno. Mi sa velikom radošću pratimo događanja u BiH. Evo, ispunjen je i zadnji uvjet - mehanizam koordinacije, i mi se nadamo da će kredibilna aplikacija biti potvrđena i da će Bosna i Hercegovina dobiti upitnik, a jedna dodatna informacija, koja je također pozitivna, je da je Sud u Han Pijesku potvrdio odluku oko uknjižbe perspektivne vojne imovine. Mi se nadamo da će ta presuda ubrzati proces uknjižbe i ostale perspektivne imovine i da će ubrzati ovaj put“, kazao je Del Vechio.

On je tijekom izlaganja objasnio put Republike Hrvatske u NATO i EU te otvoreno rekao kako njegova zemlja pomaže Bosni i Hercegovini koristeći stečena znanja i iskustva.

„Naš je strateški cilj imati stabilno okruženje, a Bosna i Hercegovina je naš ključni partner. Prema tome, mi se nadamo da će BiH vrlo brzo prvo aktivirati članstvo za NATO i drugo da ćete nastaviti sa vrlo moćnim intenzitetom vaš euroatlantski put“, rekao je Del Vechio.

Zamjenik veleposlanika Republike Slovenije u BiH Aljaž Zupan, je naglasio da BiH u Europi i svugdje u svijetu ima iskrene prijatelje, te da je i Slovenija među njima, ali je također istaknuo kako je bitno da bh. društvo, vlast i političari zajedno naprave sve što mogu da se BiH približi EU.

''Svi imamo svoje interese, a često moramo praviti kompromise. Slovenija će pomoći onoliko koliko BiH bude zatražila, zato jer mi ne možemo ništa nametnuti. Znamo kakav je politički ustroj ove zemlje i da nije ništa jednostavno, ali smo tu ako možemo pomoći. Slovenija već radi ono što može pri lobiranju od Washingtona do europskih glavnih gradova“, pojasnio je slovenski veleposlanik.

O ulasku BiH u NATO, kako najavljuju organizatori, uz brojne pripadnike NATO-a sutra će u Međugorju govoriti i ministrica obrane BiH Marina Pendeš.

Ljetna škola NATO-a se od 27. do 30. kolovoza održava u hotelu Sv. Nikola u Međugorju, a u njenom radu sudjeluju studenti iz oba entiteta Bosne i Hercegovine, Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, te izaslanstva iz Bosne i Hercegovine, predstavnici diplomatskog kora, intelektualci, znanstveni radnici, predstavnici medija i drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close