Optužnica

Carinski službenici optuženi za krijumčarenje akciznih proizvoda

U optužnici se navodi da je optuženi Ilić krivotvorio dokumentaciju potrebnu za uvoz, dok je optuženi Jovanović, prevozio robu, te angažirao vozače, kao i organizirao carinske djelatnike CI Šamac.
Vijesti / Flash | 05. 07. 2021. u 09:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH je podiglo optužnicu za koruptivna kaznena djela protiv četiri osobe koje su izvršenjem kaznenih djela oštetili proračun BiH za više od pola milijuna KM.

Kako se navodi, optuženi se terete za više kaznenih djela, povezanih sa krijumčarenjem akciznih proizvoda u BiH. Dvojica optuženih su carinski službenici CI Šamac.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv:

1. Ilić Mileta, rođenog 1985. godine u Loparama, nastanjen u Bijelini, državljanin BiH
2. Jovanović Zorana, rođenog 1973. godine u Gradačcu, nastanjem u Šamcu, državljanin BiH
3. Subotić Špire, rođenog 1958. godine u Brezi, državljanin BiH, uposlen u UIO BiH kao carinski djelatnik u CI Šamac
4. Beširević Ahmeda, rođenog 1983. godine u Brčkom, uposlen u UIO BiH, kao carinski djelatnik CI Šamac

Optuženi Ilić i Jovanović se terete da su pristupili organiziranoj skupini ljudi, među kojima su i strani državljani iz više zemalja, sa poduzećima sa sjedištem u Beogradu, te postali dio organizirane mreže preprodavača i posrednika za krijumčarenje i prodaju akciznih duhanskih proizvoda (duhan za vodenu lulu i arome za nargile), koje spadaju u akcizne proizvode, te iako svjesni da nemaju potrebna odobrenja niti akcizne markice za proizvode, vršili krijumčarenje velikih količina duhanskim prerađevina, u količinama od nekoliko tona, sa područja R Srbije u Bosnu i Hercegovinu, gdje su duhanske prerađevine nezakonito stavljali u promet.

U optužnici se navodi da je optuženi Ilić krivotvorio dokumentaciju potrebnu za uvoz, dok je optuženi Jovanović, prevozio robu, te angažirao vozače, kao i organizirao carinske djelatnike CI Šamac, koji su za primanje dara ili drugog oblika koristi, vršili propuštanje vozila bez carinskog pregleda, nakon čega su proizvodi nezakonito stavljani u promet, bez plaćenih akciza i odgovarajućih akciznih markica, čime je nanesena šteta proračunu BiH u iznosu od 608.503, 40 KM.

Optuženi se terete da su počinili kaznena djela: organiziranje grupe ljudi ili udruženja za rasturanje neocarinjene robe iz članka 215. KZ BiH, Krijumčarenje iz članka 214. KZ BiH, Nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz članka 210a KZ BiH, Davanje dara i drugih oblika koristi iz članka 218. KZ BiH, Primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. KZ BiH i Zlouporaba službenog položaja ili ovlasti iz članka 220. KZ BiH

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 22 svjedoka i stručnog vještaka, kao i prilaganjem i izvođenjem više desetina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close