Loša signalizacija

Čapljina: Raskrižje smrti postalo gradilište opasno po život

Iako je cilj opasno raskrižje učiniti bezopasnim i izbjeći nesreće, raskrižje u Tasovčićima kod Čapljine postalo je još opasnije dok traju radovi na izgradnji kružnog toka.
Vijesti / Flash | 15. 02. 2019. u 10:10 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Raskrižje na magistralnoj cesti M17 u naselju Tasovčići u Čapljini trenutno je najopasnije čvorište u Hercegovini. I to iz više razloga.

Naime, prije nešto više od četiri mjeseca počela je rekonstrukcija raskrižja na kojemu se ukrštavaju ceste iz Metkovića, Stoca, Mostara i Čapljine, a koje je u proteklih 20 godina odnijelo veliki broj života. Cilj je izgraditi kružni tok i na taj način smanjiti broj prometnih nesreća te povećati protok vozila.

Ipak, za vrijeme trajanja radova, dogodilo se više prometnih nesreća, i to kako tvrde vozači, zbog loše signalizacije i loše vidljivosti.

Opasno gradilište i nervozni vozači

''Iako u raskrižju, odnosno radilištu, postoje prometni znakovi, oni su nepropisno postavljeni i stoje jako nisko, tako da ne mogu pomoći vozačima u orjentaciji'', ističe jedan od čapljinskih instruktora u autoškoli za Bljesak.info.

Dodatan su problem, kaže, strojevi i građevinski materijal te rasvjeta.

''Prođite ovuda navečer, kad padne mrak - raskrižje je u potpunosti u mraku i vozači veoma lako mogu naletjeti na građevinski materijal i strojeve koji tu ostaju preko noći, posebice oni koji nisu u zadnjih par mjeseci prolazili ovuda, pa ne znaju da su u tijeku radovi'', ističe ovaj instruktor koji, kaže, trenutno sa svojim kandidatima zaobilazi  ovo raskrižje.

''Uz to, izvođač radova svako par dana završava jedan dio projekta, pa se dionica kretanja mijenja, a to ne prati postavljena signalizacija'', ističe naš sugovornik.

Dodaje kako su problem i vozači, koji su nestrpljivi.

''Kada imate sve ovo nabrojano kao problem, dodajte na to još par nestrpljivih i nervoznih vozača i niste daleko od nesreće'', zaključuje ovaj instruktor za Bljesak.info.

Umjesto raskrižja kružni tok sa pothodnikom

Inače, radovi na izgradnji kružnog toka na magistralnoj cesti M-17 u naselju Tasovčići u Čapljini polako se bliže kraju. Proteklih tjedana radilo se na pripremanju terena za izgradnju zidova i pristupa rotoru, čija gradnja kreće uskoro.

Kako su nam rekli radnici koje smo zatekli na radilištu, sve teče prema zadanim planovima i rokovima, tako da bi rotor trebao do početka travnja biti pušten u funkciju. Radovi su počeli u studenom, a cilj je jedno od najopasnijih raskrižja u BiH, koji je odnijelo veliki broj života, poslati u povijesti.

U sastavu kružnog toka bit će pothodnik, odnosno prolaz za pješake.

''Rekonstrukcija raskrižja Tasovčići na križanju magistralnih cesta M – 17 i M – 6, kružni tok'', službeni je naziv projekta. Izvođač radova je ''HP Investing'' iz Mostara, a investitor je Javno poduzeće ''Ceste'' Federacije BiH.

Opasno raskrižje

Prema podacima JP Ceste FBiH, u razdoblju od 2009. do 2013.  samo na ovom raskrižju bilo je 16 prometnih nesreća s lakim i ozbiljnim ozljedama, a 14 s materijalnom štetom.

Najbliži relevantni brojač prometa je br. 609 ugrađen u mjestu Domanovići, dionica Tasovčići-Masline (4 km istočno od raskrižja), a podaci prikupljeni s uređaja pokazuju da je PGDS u 2014. iznosio 4.320 vozila.

Kopirati
Drag cursor here to close