Problem u koaliciji

Čapljina ostala bez predsjedavajućeg Općinskog vijeća

Vijesti / Flash | 30. 11. 2016. u 11:20 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća u Čapljini koja je održana danas u ovom gradu, iako je bilo planirano, nije izabran predsjedavajući OV. Do ovoga je došlo zbog toga što se bošnjački predstavnici nisu mogli dogovoriti koga da predlože za kandidata.

''Mi smo imali današnju sjednicu sa uobičajenim točkama dnevnog reda za konstituirajuću sjednicu, no nažalost nismo danas izabrali predsjedavajućeg Općinskog vijeća koji po zakonu dolazi iz reda Bošnjaka, no kako se koalicija SDA/SBB nije uspjela dogovoriti oko kandidata danas nismo izabrali predsjedatelja, a sve ostale točke dnevnog reda su prošle u redu. Ja kao predsjednik OO HDZ BIH Čapljina mogu reći da očekujem od koalicije da oni riješe taj problem, onog kandidata kojeg oni predlože mi ćemo podržati'', rekao je za Bljesak.info načelnik općine Čapljina Smiljan Vidić.

Inel Šejtanić, dosadašnji predsjedavajući OV Čapljina i novi vijećnik, kaže kako je problem bio u prijedlogu Povjerenstva za izbor i imenovanja.

''Povjerenstvo je prijedlog dobilo vjerojatno od strane ljudi iz HDZ-a, dok je drugi predložila koalicija SDA/SBB, pa zbog usuglašavanja ne bi bilo u redu da HDZ BiH bira predsjednika vijeća i iz tog razloga su povučena oba prijedloga, dok se usuglase za sljedeću sjednicu. Loša je praksa da se na području Čapljine događa da dopredsjedatelj vodi sjednice Općinskog vijeća jer po Ustavu predsjednik OV mora biti iz reda bošnjačkog ili srpskog naroda, pošto je načelnik iz reda hrvatskog naroda'', rekao je za Bljesak.info Šejtanić.

U vijećničkim klupama burno

U vijećničkim klupama među bošnjačkim vijećnicima je bilo burno, ali ipak dogovor oko kandidata nije postignut, pa je glasovanje za predsjedavajućeg OV odgođeno. Do kada, nije poznato. Naime, Petar Jurešić, predsjednik Povjerenstva za izbor i imenovanja, predložio je za predsjedavajućeg Općinskog vijeća Amira Šatora, a koalicija SDA/SBB predložila je Inela Šejtanića.

Za dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Čapljina većinom vijećničkih glasova izabran je Pero Knežević (HDZ BiH).

Kneževića je predložilo Povjerenstvo za izbor i imenovanje, dok je ČNS predložila Mirka Vasilja za ovu funkciju. Za Kneževića je glasovalo 18 vijećnika, četiri su bila suzdržana, a jedan protiv, dok su podršku Mirku Vasilju dala četiri vijećnika, 18 je bilo protiv, a jedan vijećnikje bio suzdržan.

Sjednici je nazočilo 23 vijećnika, a nedostajala su dva vijećnika koja su odbila prihvatiti mandate u Općinskom vijeću. Radi se o Mari Bošković i Davoru Markoti iz HDZ1990, koje će zamijeniti sljedeće na listi, ali tek kad Središnje izborno povjerenstvo dostavi certifikate njihovim zamjenama.

Formirani odbori u OV

Petar Jurešić predložio je da Odbor za statutarno-pravna pitanja čine Magdalena Đurašković (predsjednik), Inel Šejtanić (zamjenik), Miroslav Rako (član), Dragan Raguž (član) i Zorica Šutalo (član). Miroslav Rako odbio je biti član odbora. Umjesto Miroslava Rake predložena je Lejla Bitanga.

Odbor za gospodarstvo i razvoj činit će Pero Knežević (predsjednik), Jelen Borovac (zamjenik), Zijad Hajrović (član), Ante Prskalo (član) i Nikola Matić (član).

Odbor za proračun i financije čine Pero Kenežević (predsjednik), Zorica Šutalo (zamjenik), Amir Šator (član), Zvonko Mandarić (član) i Davor Jelčić (član).

Odbor za prostorno planiranje: Zorica Šutalo (predsjednik), Miro Jovanović (zamjenik), članovi Nikola Matić, Ljilja Dodig i Ante Krešić.

Odbor za kodeks i ponašanje: Miro Jovanović (predsjednik), Magdalena Đurašković (zamjenik predsjednika), članovi Ante Krešić, Danijel Raguž i Petar Jurešić

Odbor za ravnopravnost spolova: Lejla Bitanga (predsjednik), Ivana Šimunović (zamjenik), Kristina Bošković (član), Jelena Borovac (član) i Davor Jelčić (član).

Svi odbori prihvaćeni su jednoglasno.

Kopirati
Drag cursor here to close