O rezervnom sastavu policije RS-a

Čampara: To je militarizacija policijskih snaga

Radi se o nacrtu, vidjet ćemo kakvu će on sudbinu doživjeti. Mi smatramo prije svega da se radi o militarizaciji policijskih snaga, što nije dobro, nije u skladu s demokratskim standardima i mi to ne podržavamo.
Vijesti / Flash | 19. 04. 2019. u 18:08 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara izjavio je za televiziju N1 da Nacrt zakona MUP-a Republike Srpske oko rezervnog sastava policije gleda kao militarizaciju policijskih snaga, a poručio je da aktivni sastavi policije na razini BiH nisu popunjeni - pa nema logike da se raspravlja o rezervnim. 

''Radi se o nacrtu, vidjet ćemo kakvu će on sudbinu doživjeti. Mi smatramo prije svega da se radi o militarizaciji policijskih snaga, što nije dobro, nije u skladu s demokratskim standardima i mi to ne podržavamo. Ovdje se nameće jedno logično pitanje: Što s aktivnim sastavom političkih struktura u cijeloj Bosni i Hercegovini, ako smo svjedoci da barem 30 do 40 posto policijskih agencija nije popunjeno. Bilo bi logično da se prvo popune aktivni sastavi policijske agencije, i u MUP-u RS je ista stvar. Ja mislim da 400 do 500 aktivnih policajaca fali, tako da nema logike da se raspravlja o rezervnom sastavu ako niste popunili aktivni sastav'', izjavio je Čampara za N1. 

On je naveo da je u Federalnoj upravi policije popunjenost 60 do 70 posto. 

''Da ne govorim o Graničnoj službi pošto oni ovo pravdaju migrantskom krizom koja nema veze s rezervnim sastavom političkih struktura, iako je u nadležnosti države migrantska kriza. Ne vidim nikakvog normalnog razloga da se uvodi rezervni sastav, posebno imajući u vidu Daytonski mirovni sporazum i smjernice komesara IPTF-a kada smo vršili reformu policije. Policija ne može biti u sastavu Oružanih snaga'', poručio je Čampara. 

Ministar Čampara se "zahvalio" na sugestijama Draganu Lukaču, ali je kazao da će se u okvirima FBiH pomno promatrati situaciju. 

''Mjere će biti institucionalne, a reciprocitet ćemo zadržati. Sve policijske snage i u FBiH i u RS i na državnoj i na kantonalnoj razini moraju biti usuglašene, apsolutno izbalansirane'', izjavio je Čampara. 

Najavio je da će se u FBiH baviti aktivnim sastavom. 

"Ako se usvoji zakon - imat ćemo adekvatan odgovor na ovu pojavu. Mislim da se više koristi u dnevno-političke svrhe, radi stvaranja kriza, radi stvaranja zebnje među građanima BiH, što nije dobro. Ako neko smatra da se trebamo natjecati, mi se možemo natjecati, i u broju policijskih službenika i u naoružanju i proračunima. RS nema šanse s FBiH imajući u vidu ekonomske parametre'', rekao je federalni ministar unutarnjih poslova za N1.

Kopirati
Drag cursor here to close