Svjedočenje

Buza: Sestra zapaljena u Uzdolu

Pavo Zelić, nekadašnji pripadnik Treće bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Uzdolu se prisjetio noći 13. na 14. rujan 1993. kada je s još nekoliko suboraca bio na položaju Zalijača
Vijesti / Flash | 08. 05. 2018. u 16:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedok Tužiteljstva BiH je izjavio da je njegova sestra u rujnu 1993. godine ubijena i zapaljena u štali u selu Uzdol kod Prozora.

Pavo Zelić, nekadašnji pripadnik Treće bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Uzdolu se prisjetio noći 13. na 14. rujan 1993. kada je s još nekoliko suboraca bio na položaju Zalijača. Tu noć, kako je rekao, iz zapovjedništva im je skrenuta pažnja na budnost i mogućnost napada na linije HVO-a, piše Birn.

Prema njegovim riječima, u svitanje je Armija BiH (ABiH) između linija ušla u Uzdol i izvršila napad. To jutro sa položaja je mogao da vidi vatru i dim koji su dolazili iz zaseoka Zelići, Zelenike i Križ.

''Poslije u Križu i Zelenikama se čula pucnjava i preko megafona ‘Allahu ekber’ i ‘pobijete ih sve'', prisjetio se svjedok.

Ispričao je da se kasnije ivicom šume spustio do zaseoka Križ gdje je vidio Franju Stjepanovića kako sklupčan leži na zemlji, mrtav. Potom se vratio na liniju, rekao je Zelić.

Treći dan, kako je posvjedočio, sišao je u zapovjedništvo koje je bilo smješteno u školi u Uzdolu gdje je čuo raznih komentara o napadu. Navodno je, kako je čuo, akcijom vodio Enver Buza.

''Moja sestra Mara Grubeša je ubijena. Potrčala je u šumu da pusti stoku… Zapalili su štalu i ona je poginula, njene kosti su kasnije pronašli'', naveo je Zelić.

Za zločin u Uzdolu, Tužiteljstvo BiH tereti Buzu, bivšeg zapovjednika Samostalnog bataljona Prozor ABiH. Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljona su, pod kontrolom optuženog, u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križe, Zelenika i Raiči, te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

 Svjedok Haso Purgić je izjavio da je, kao pripadnik prozorskog bataljona ABiH u rujnu 1993. sudjelovao u akciji na Uzdol, dodavši da je njegov zadatak bio napad na školu. Stigavši do škole, kako je rekao Purgić, počela je pucnjava i on je ranjen.

 Tada se, kako je kazao, počeo izvlačiti iz Uzdola te je drugi dan stigao u mjesto Here u ambulantu. Njegov zapovjednik postrojbe Osman Hero ga je tada posjetio te su, kako je naveo, razgovarali o događaju u Uzdolu.

 “Rekao mi da je Armija BiH ubila civile Hrvate u Uzdolu”, dodao je on.

 Suđenje se nastavlja 22. svibnja.

Kopirati
Drag cursor here to close