MiG 'out'

Bugarska vlada odobrila plan o kupovini američkih borbenih zrakoplova F-16

"Vjerujemo da F-16 pruža bugarskoj najbolju moguću kombinaciju cijene i sposobnosti, kao i podudaranje s drugim zračnim snagama NATO-a", poručeno je iz Bijele kuće.
Vijesti / Flash | 09. 01. 2019. u 17:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Bugarske odobrila je plan o početku pregovora o kupovini borbenih zrakoplova " Lockheed Martin F-16" od SAD, kako bi zamijenila svoju flotu ruskih lovaca "Mig-29", izjavio je danas ministar obrane Krasimir Karakačanov.

"Vlada je predložila parlamentu da joj dozvoli da počne pregovore sa SAD u cilju nabavke novih ratnih zrakoplova", rekao je Karakačanov, prenosi BTA.

Karakačanov je kazao kako je vlada odlučila organizirati pregovore s premijerom.

"Pri sastavljanju međunarodnog ugovora pregovarački tim mora uključiti bugarske ministre obrane, ekonomije , vanjskih poslova i financija", istaknuo je.

Ministar obrane dodao je da je vladinom odlukom dopušteno odstupanje nacrta ugovora od obaveznih uvjeta navedenih u ažuriranom investicijskom projektu, Nabava novog tipa borbenog zrakoplova (ANTCA), koji je odobrila Narodna skupština 2018. godine.

"Nakon što prijedlog bude odobren, ministri vanjskih poslova i obrane obavijestit će zemlje uključene u ANTCA o odluci Bugarske", kazao je Karakačanov.

Iz Ministarstva je ranije saopćeno da Americi nisu potrebne nove dozvole i sporazumi kako bi Bugarskoj dostavili zrakoplove, uz odgovarajuća odobrenja i naoružanje, što nije bio slučaj s ponudama iz Švedske i Italije.

Bijela kuća je jučer priopćila da je američka vlada spremna da radi s bugarskom vladom u postizanju dogovora koji će biti u skladu s bugarskim budžetom i operativnim zahtjevima.

"Vjerujemo da F-16 pruža bugarskoj najbolju moguću kombinaciju cijene i sposobnosti, kao i podudaranje s drugim zračnim snagama NATO-a", poručeno je iz Bijele kuće.

Kopirati
Drag cursor here to close