Ursula von der Leyen

Buduća predsjednica EK: Europa mora ojačati mišiće

Buduća predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je u petak u Berlinu Europu na energičniji nastup na globalnom planu.
Vijesti / Flash | 08. 11. 2019. u 20:48 Bljesak.info
Kopirati
Foto: OBIAS SCHWARZ / AFP / Ursula von der Leyen

Buduća predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je u petak u Berlinu Europu na energičniji nastup na globalnom planu.

"Europa mora naučiti jezik moći. A to znači ojačati mišiće tamo gdje smo se prije oslanjali na druge i pritom mislim na sigurnosnu politiku", rekla je von der Leyen govoreći u sjedištu, demokršćanima bliske, zaklade Konrad Adenauer u Berlinu.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivša njemačka ministrica obrane se založila za to da Europska unija "koncentriranije" usmjeri svoje postojeće snage. Von der Leyen je kao primjer navela odnose EU-a s Kinom.

"Mi možemo jače utjecati na uvjete pod kojima sklapamo poslove s Kinom. Jer Kina doduše jest važan partner za EU ali je isto tako i EU vrlo važan partner za Kinu", rekla je von der Leyen.

Ona je istaknula kako je Europa možda "mala i sve starija" ali da ima nešto što je neprocjenjivo, a to je pravna država, sloboda, demokracija i otvorenost za sve životne oblike.

"Tako nešto mladi u Rusiji i Kini nemaju", dodala je.

Buduća predsjednica Europske komisije je govoreći o zemljama zapadnog Balkana i njihovoj europskoj perspektivi spomenula stratešku politiku proširenja.

"U našem je interesu da zemlje zapadnog Balkana zadrže europsku perspektivu. Mi dijelimo isti kontinent, istu povijest istu kulturu i iste izazove", rekla je von der Leyen i dodala da će, ako EU uskrati ovu perspektivu, u tu nišu upasti drugi bilo da se radi o Kini, Rusiji, Turskoj ili Saudijskoj Arabiji, prenosi Hina.

Kopirati