Ursula von der Leyen

Buduća predsjednica EK: Europa mora ojačati mišiće

Buduća predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je u petak u Berlinu Europu na energičniji nastup na globalnom planu.
Vijesti / Flash | 08. 11. 2019. u 20:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: OBIAS SCHWARZ / AFP / Ursula von der Leyen

Buduća predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je u petak u Berlinu Europu na energičniji nastup na globalnom planu.

"Europa mora naučiti jezik moći. A to znači ojačati mišiće tamo gdje smo se prije oslanjali na druge i pritom mislim na sigurnosnu politiku", rekla je von der Leyen govoreći u sjedištu, demokršćanima bliske, zaklade Konrad Adenauer u Berlinu.

Bivša njemačka ministrica obrane se založila za to da Europska unija "koncentriranije" usmjeri svoje postojeće snage. Von der Leyen je kao primjer navela odnose EU-a s Kinom.

"Mi možemo jače utjecati na uvjete pod kojima sklapamo poslove s Kinom. Jer Kina doduše jest važan partner za EU ali je isto tako i EU vrlo važan partner za Kinu", rekla je von der Leyen.

Ona je istaknula kako je Europa možda "mala i sve starija" ali da ima nešto što je neprocjenjivo, a to je pravna država, sloboda, demokracija i otvorenost za sve životne oblike.

"Tako nešto mladi u Rusiji i Kini nemaju", dodala je.

Buduća predsjednica Europske komisije je govoreći o zemljama zapadnog Balkana i njihovoj europskoj perspektivi spomenula stratešku politiku proširenja.

"U našem je interesu da zemlje zapadnog Balkana zadrže europsku perspektivu. Mi dijelimo isti kontinent, istu povijest istu kulturu i iste izazove", rekla je von der Leyen i dodala da će, ako EU uskrati ovu perspektivu, u tu nišu upasti drugi bilo da se radi o Kini, Rusiji, Turskoj ili Saudijskoj Arabiji, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close