Pokazna vježba

'Brzi odgovor 2017' - Tri naoružana terorista ''upala'' na Aerodrom Sarajevo

Uspješno izvedena vježba rješavanja talačke krize
Vijesti / Flash | 13. 10. 2017. u 13:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pokazna vježba - simulacija rješavanja talačke krize "Brzi odgovor 2017" održana je danas na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Simulacija je uključivala ulazak trojice naoružanih terorista u aerodrom koji su uzeli tri taoca, zabarikadirali se i tražili helikopter koji bi ih odveo s aerodroma.

 

Ministar sigurnosti BiH Dragan Maktić izjavio je da je u sklopu vježbe sazvan Državni komitet za sigurnost zračnog prometa koji u takvoj situaciji prerasta u Državni krizni štožer i koji je dao odobrenje policijskim agencijama da pristupe rješavanju te situacije.

Dodao je da je specijalna jedinica SIPA-e prvo pokušala pregovorima rješiti talačku krizu a nakon što otmičari nisu pristali na pregovore Komitet je dao saglasnost za nasilni upad i savladavanje otmičara.

Mektić je rekao da je tijekom upada simulirano ranjavanje po jednog otmičara, taoca i pripadnika specijalne jedinice SIPA-e koji su potom evakuirani.

''Vježba je bila realistična i pokazali smo da imamo kapacitete da brzo i efikasno odgovorimo na svaki pokušaj narušavanja sigurnosti '', istaknuo je Mektić.

Zapovjednik EUFOR-a general-bojnik Anton Waldner naveo je da je vježba pokazala izvanrednu suradnju između bh. policijskih agencija, Oružanih snaga BiH i EUFOR-a, kao i da je impresioniran pripremama, organizacijom i izvođenjem vježbe.

U vježbi su sudjelovali pripadnici SIPA-e, EUFOR-a, Granične policije, Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Spasilačko-vatrogasne službe aerodroma Sarajevo i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close