od 11. do 15. listopada

'Brzi odgovor 2017' prilika da se uvježbaju odgovori na krizne situacije u BiH

Borba protiv terorizma nije jedan od zadataka EUFOR-a, jedan od scenarija odabranih za vježbu "Brzi odgovor 2017" zasniva se na nizu zamišljenih terorističkih napada.
Vijesti / Flash | 05. 10. 2017. u 19:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapovjednik EUFOR-a u Bosni i Hercegovini generalbojnik Anton Waldner izjavio je danas da će vježbom "Brzi odgovor 2017" biti povećana interoperabilnost EUFOR-a, Oružanih snaga BiH (OSBiH) i agencija za provođenje zakona BiH.

Vježba "Brzi odgovor 2017" je operacija podrške miru koju predvodi EUFOR i koja će bit održana od 11. do 15. listopada na području Sarajeva, Pazarića i Kalinovika.

''Ovo je prvi put da agencije za provođenje zakona u BiH, OSBiH i EUFOR zajedno vježbaju po realnom scenariju radi provjere planova za vanredne situacije'', istaknuo je  Waldner na današnjoj pres-konferenciji.

Terorizam je ozbiljna prijetnja


Naglasio je da terorizam predstavlja ozbiljnu prijetnju sigurnosti, vrijednostima demokratskih društava, pravima i slobodama građana, naročito zato što ne birajući mete, cilja na nevine ljude.

''Imperativ u borbi protiv terorizma danas je da se međunarodna zajednica, države i civilno društvo više uključe u strateški pristup koji ide ka tome da se mogućnost takvih događaja prepozna, da se za njih pripremimo i ako je moguće da ih spriječimo'', kazao je zapovjednik EUFOR-a.

Iako, kako je rekao, borba protiv terorizma nije jedan od zadataka EUFOR-a, jedan od scenarija odabranih za vježbu "Brzi odgovor 2017" zasniva se na nizu zamišljenih terorističkih napada.

Napomenuo je da napadi dolaze nakon niza vremenskih nepogoda u BiH koje su izazvale poplave slične onima iz 2014. te da u tom trenutku, kada su kapaciteti vlasti jako opterećeni, teroristi pokušavaju iskoristiti situaciju da dodatno ugroze sigurno i stabilno okruženje.

Napadi nakon vremenskih nepogoda


''Stoga je ovaj scenarij izabran da bi se omogućilo agencijama za provođenje zakona BiH da provjere svoje taktike, tehnike i procedure za odgovor na teroristički napad'', pojasnio je, dodajući da će agencije za provođenje zakona BiH, OSBiH i EUFOR u okviru ove vježbe zajedno djelovati radi provjere svojih planova za krizne situacije.

Objasnio je da se radi o međunarodnoj vježbi u kojoj će učestvovati višenacionalni Bataljon EUFOR-a, rezervne snage EUFOR-a iz Ujedinjenog Kraljevstva te snage iz sastava Bataljona taktičkih rezervnih snaga s Kosova.

Dodao je da će borbene jedinice i jedinice borbene podrške i službe podrške OSBiH provoditi operacije za stabilizaciju i sudjelovati u zajedničkoj obuci s EUFOR-om, dok će SIPA, granična policija i aerodromske vlasti, uz podršku EUFOR-a, djelovati u okviru scenarija koji je fokusiran na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Još jednom je naglasio i podsjetio da se BiH može osloniti na to da će EUFOR zadržati sposobnost da u slučaju potrebe reagira bilo gdje u BiH, na bilo kakav sigurnosni izazov, kao i da će zadržati mehanizam koji im omogućuje da pravovremeno rasporede rezervne snage da bi podržali napore bh. vlasti na osiguranju sigurnog i stabilnog okruženja.

Očuvanje mira i stabilnosti u BiH


Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je da će se kroz "Brzi odgovor 2017" uvježbati u očuvanju mira i stabilnog okruženja u BiH te istaknuo da vidi veliku potrebu za ovakvom vježbom.

Razlog tome su neke ranije situacije BiH, kao što je teroristički napad na Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu te teroristički napad u Rajlovcu kada su ubijena dva pripadnika OSBiH.

Tada, naglasio je ministar, nisu imali zadovoljavajući i adekvatan odgovor sigurnosnih agencija, a nije ni pokazana interoperabilnost, koordinacija i zajedničko djelovanje.

''Ovo je prilika da se još jednom u ovako ozbiljno organiziranoj vježbi uvježbavamo i dajemo zajednički odgovor na krizne situacije koje mogu ozbiljno ugroziti mir u BiH te da odgovorimo brzo i efikasno na terorističke izazove u BiH'', konstatirao je Mektić.

Napomenuo je da će se ključni dio vježbe u kojoj će sudjelovati BiH odvijati najvećim dijelom na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, gdje će biti simulirano nekoliko situacija, kao što su talačka situacija, postavljanje minsko-eksplozivne naprave te ugrožavanje sigurnosti aerodroma i sigurnosti zrakoplova.  

Greške ispraviti tijekom vježbe

Zaključio je da je bolje da se greške čine tijekom vježbe i da se tada ispravljaju, a da se brzo i efikasno reagira u stvarnim situacijama.

Zamjenik ministrice obrane BiH Sead Jusić podsjetio je da redovnom i planiranom vježbom "Brzi odgovor" EUFOR periodično provjerava svoje sposobnosti da u slučaju potrebe hitno pozove i dovede svoje rezervne snage.

''EUFOR nam time značajno pomaže u provjeri i podizanju stupnja interoperabilnosti naših jedinica, kako u zajedničkom djelovanju s oružanim snagama zemalja Europske unije, tako i NATO-a'', istaknuo je.

Zaključio je da je u miru jedan od zadataka svake vojske da se uvježbava, dodajući da je za BiH posebno važno što se u vježbi "Brzi odgovor 2017" EUFOR-u i OSBiH prvi put pridružuju i bh. agencije za provođenje zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close