Iscrpljivanje policije

Bruxelles: Odgođen planirani mimohod protiv straha

Vijesti / Flash | 27. 03. 2016. u 07:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Organizatori su otkazali mimohod koji je ranije bio najavljen za nedjelju u Bruxellesu, a kojim se željelo izraziti prkos nakon prošlotjednih terorističkih napada na glavni belgijski grad, nakon što su visoki dužnosnici pozvali ljude da odustanu od toga kako policija, koja je iznimno agnažirana nakon napada, ne bi bila izložena dodatnom pritisku, piše Hina.

Belgija je danas optužila troje ljudi za terorizam i povezanost s napadima koji su se u četvrtak dogodili u belgijskoj zračnoj luci i u metrou u kojima je poginula 31 osoba, uključujući trojicu napadača, a stotine su ranjene.

U danima koji su uslijedili policija je izvela serije upada i uhićenja u cijelom gradu, a vlada je zadržala stupanj sigurnosti na trećoj razini, za stupanj niže od najviše razine.

Briselski gradonačelnik Yvan Mayeur i ministar unutarnjih poslova Jan Jambon pozvali su da se prosvjedi odgode za nekoliko tjedana.

"Uz treću razinu stupnja sigurnosti i policijske kapacitete, ministar unutarnjih poslova i gradonačelnik pozivaju vas ga odgodite sutrašnje okupljanje", napisao je gradonačelnik na svom Twitter profilu.

Organizator, Emmanuel Foulon, koji je i glasnogovornik u Europskom parlamentu, kazao je da potpuno razumije ove argumente.

"Sigurnost naših građana je apsolutni prioritet", kazao je on u poruci e-mailom. "Potpuno se slažemo sa zahtjevom vlasti da se ovaj plan odgodi za kasnije. Pozivamo stoga građane da ne dolaze u Bruxelles u nedjelju", dodao je.

Mimohod, na kojem su organizatori očekivali tisuće ljudi, trebao je krenuti od zgrade Burze, koja je postala središnje mjesto iskazivanja osjećaja prema žrtvama terorističkih napada.

Kopirati
Drag cursor here to close