Širi se

Broj zaraženih koronavirusom na Kosovu se povećao na 17

"Na klinici je smješteno 10 pacijenata i njihovo stanje je stabilno, osim najstarijeg pacijeta koji je povremeno na kiseoniku. Dva pacijenta su u stabilnom stanju puštena na kućno liječenje, gdje će biti u samoizolaciji", kazao je Vitia.
Vijesti / Flash | 17. 03. 2020. u 19:04 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar zdravlja Arben Vitia priopćio je da je na Kosovu još jedan pacijent pozitivan na koronavirusa pa je ukupan broj zaraženih povećan na 17.

Ministar Vitia je na konferenciji za novinare izjavio da je u laboratorijama Nacionalnog instituta za javno zdravlje do sada urađen test na koronavirus za 271 osobu, od kojih je 17 bilo pozitivno.

"Na klinici je smješteno 10 pacijenata i njihovo stanje je stabilno, osim najstarijeg pacijeta koji je povremeno na kiseoniku. Dva pacijenta su u stabilnom stanju puštena na kućno liječenje, gdje će biti u samoizolaciji", kazao je Vitia.

Vitia je kazao i da je Vlada Kosova prebacila šest milijuna eura za trenutno korištenje od 10 milijuna eura koji su namenjeni za sprovođenje aktivnosti obuhvaćenih akcionim planom protiv koronavirusa.

"Jučer je završena procedura ugovaranja medicinske zaštitne opreme za zdravstveno osoblje poput respiratornih maski, zaštitnih odijela, zaštite za lice, čaršafa i drugih usluga podrške za Carinu i Policiju od 400.000 eura koje je Vlada ranije izdvojila", rekao je Vitia.

Ministar zdravlja je izjavio i da će Svjetska zdravstvena organizacija i Svjetska banka pomoći Kosovu sa oko 15 milijuna eura u borbi protiv koronavirusa.

"Sljedećeg tjedna će stići kontigent zaštitne opreme i medicinske opreme koji je donirala SZO. Također danas smo informirani od strane SZO da je izdvojeno sedam milijuna eura za pomoć u snabdijevanju zdravstvenih ustanova na svim razinama. Svjetska banka pružila je podršku akciji protiv Covid-19 u vrijednosti od 7,9 milijuna eura", rekao je Vitia.

Na Kosovu se prvi slučaj zarze pojavio u petak, 13. ožujka, a do danas je ukupno 17 zaraženih pacijenata.
Vlada Kosova je u nedjelju uvečer proglasila izvanredno stanje u javnom zdravstvu.

U subotu ujutru u šest sati stupila je na snagu odluka Vlade Kosova o zatvaranju kopnenih granica. Kopnenu granicu mogu da pređu samo građani Kosova, ali svi koji ulaze na Kosovo bit će podvrgnuti dodatnim ljekarskim kontrolama uz naredbu da se samoizoliraju na 14 dana.

Prema odluci kosovske vlade, promet na aerodromu u Prištini je od ponoći obustavljen.

Kopirati
Drag cursor here to close