Izetbegović u Potočarima

'Broj ukopanih se smanjuje, ali broj nas koji dolazimo odati počast je veći'

Izetbegović je istaknuo da se negiranjem genocida i nagrađivanjem ratnih zločinaca ne može doći do istinskog pomirenja.
Vijesti / Flash | 11. 07. 2018. u 12:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Broj ukopanih u Potočarima se smanjuje ali broj nas koji dolazimo i broj manifestacija koje se održavaju diljem svijeta je sve veći'', kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas u Potočarima gdje prisustvuje obilježavanju 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

To je, naveo je, poruka onima koji negiraju genocid i koji veličaju i nagrađuju ratne zločince.

Istaknuo je da se negiranjem genocida i nagrađivanjem ratnih zločinaca ne može doći do istinskog pomirenja.

Katastrofalna je poruka za mlade Srbe da treba nagraditi Karadžića za ovo što je napravljeno u Srebrenici, naglasio je Izetbegović.

Pozvao je sve koji znaju gdje se nalaze preostali mrtvi Srebrenice da to kažu i olakšaju i sebi i Bošnjacima.

Na komemoraciji povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je da bi Dan sjećanja trebao biti danas u cijeloj regiji, u kojoj se previše toga objašnjava nedostatkom političke volje.

Taj nedostatak, upozorila je, providan je paravan za prekrivanje ratnih zločina.

''Krajnje je vrijeme da se to promijeni. Dvadeset i tri godine je prošlo od genocida, a 14 otkako je sud utvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid. Uprkos tome mnogi ga još uvijek negiraju i omalovažavaju. Ratni zločinci se u cijeloj regiji dočekuju kao heroji i imaju istaknute javne funkcije kroz koje promoviraju svoje nacionalističke stavove,,  iste zastrašujuće stavove koji su doveli do toliko ljudske patnje tijekom ratova što su tijekom 90-ih godina razorili ne samo BiH, već i živote tisuća ljudi'', naglasila je Mijatović.

Kaže da se sa tugom i bolom danas sjećamo više od 8.000 ljudskih bića, uglavnom muškaraca i dječaka, ubijenih za manje od tjedan dana uz okrutnost kakvu Europa nije vidjela od Drugog svjetskog rata.

Kopirati
Drag cursor here to close