48

Broj novooboljelih u BiH i danas u porastu

U bolnicama u Federaciji BiH testirali su 259 uzoraka od čega je bilo 27 pozitivnih dok su u Republici Srpskoj testirali 322 osobe a pozitivna je bila 21.
Vijesti / Flash | 13. 06. 2020. u 11:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata potvrđeno je 48 novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćili su u subotu entitetski zavodi za javno zdravstvo.

U bolnicama u Federaciji BiH testirali su 259 uzoraka od čega je bilo 27 pozitivnih dok su u Republici Srpskoj testirali 322 osobe a pozitivna je bila 21.

U RS-u odnosno u Tesliću zabilježen je i još jedan smrtni slučaj jer je tamo preminula starija žena kod koje je potvrđena zaraza.

Radi se o 12 muških i devet ženskih osoba, od kojih su šest mlađe, 11 srednje i četiri osobe starije životne dobi, priopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo.

Prema mjestu prebivališta četiri osobe su iz Kostajnice, tri iz Modriče, po dvije iz Doboja, Gradiške, Kotor Varoša, Banjaluke i Čelinca i po jedna iz Prijedora, Kozarske Dubice, Bijeljine i Trebinja.

Iz entitetskih kriznih stožera građanima su uputili nova upozorenja kako je potrebno striktno se pridržavati epidemioloških mjera da bi se kontroliralo širenje zaraze jer se već danima bilježe visoke dvoznamenkaste brojke novozaraženih.

U BiH su na snazi ranije odluke kojima je propisana obveza nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima te održavanje fizičke distance no stižu upozorenja kako bi ponovo mogle biti uvedene dodatne mjere ukoliko broj novozaraženih nastavi rasti sadašnjim tempom.

Od izbijanja epidemije u ožujku u BiH je zaraza koronavirusom potvrđena kod nešto više od 2900 osoba a umrle su 163 oboljele osobe.

 

U Kantonu Sarajevo u proteklih sedam dana 29 je novozaraženih SARS-CoV-2 virusom, a ukupno je aktivan 31 slučaj zaraze, što predstavlja porast.

Ukupno su testirane 9.152 osobe, od čega je dva posto pozitivnih, uključujući retestiranja.

Zaraženih muškaraca je 15, a žena 16. Osoba starosne dobi do 35 godina je 14, devet dobi od 36 do 50 godina. U dobi od 51 do 64 godine zaraženo je šest osoba. Zaražene su dvije osobe starije od 75 godina.

Sve osobe kao i njihovi kontakti su stavljeni u samoizolaciju. Trenutno je na osnovu rješenja Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kao i rješenja Ministarstva zdravstva KS-a, u kućnoj izolaciji i samoizolaciji ukupno 176 osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close