Trgovina ljudima

Broj maloljetnih žrtava trgovine ljudima u porastu u svijetu, pa i u BiH

U Mostaru dugo djeluje besplatno savjetovalište za sve žrtve trgovine ljudima i članove njihovih porodica. Osim socijalne podrške, u Novom putu svako može dobiti i besplatnu pravnu pomoć.
Vijesti / Flash | 26. 10. 2021. u 09:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

“Više od deset godina Bosna i Hercegovina je zemlja porijekla žrtava trgovine ljudima. Broj maloljetnih žrtava je u stalnom porastu. Naše udruženje zaokružilo je djelovanje na ovom polju, te smo pored truda na podizanju svijesti i mijenjanju stavova, veliku pažnju posvetili sprečavanju sklapanja brakova sa maloljetnim osobama i prosjačenju u romskoj populaciji“, kaže za Anadolu Agency Abida Pehlić, osnivačica udruženja ''Novi put''.

U Mostaru dugo djeluje besplatno savjetovalište za sve žrtve trgovine ljudima i članove njihovih porodica. Osim socijalne podrške, u Novom putu svako može dobiti i besplatnu pravnu pomoć.

“Već deset godina postoji i info linija putem kojem se svi građani Bosne i Hercegovine sa problemima mogu obratiti našem udruženju. Tu mogu dobiti dodatne informacije i pojašnjenja. Možemo ih također uputiti i na druge institucije. Posvećene smo prevenciji trgovine ljudima i svih pojavnih oblika, radeći svakodnevno sa ranjivim kategorijama. Radimo predano i na zagovaranju provođenja zakona i politika s ciljem rješavanja problema ove vrste“, navodi Muratović – Kajtaz.

Novi put do sada je bio organizator brojnih okruglih stolova, seminara, radionica i konferencija. Veliko priznanje za njihov rad došlo je nedavno iz Kraljevine Švedske.

Iz Organizacije poručuju kako su te nagrade motiv za nastavak s misijom.

Svjetski izvještaj o trgovini ljudima Ureda Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal pokazao je da su svaka treća žrtva trgovine ljudima djeca, a prvenstveno djevojke, te da su 95 posto žrtava trgovine ljudima zbog seksualnog iskorištavanja djevojke i žene.

Novi put će postati dio udarne grupe deset organizacija iz različitih dijelova Evrope, koji će ove godine raditi u okviru izabrane teme “Prava djevojčica nemaju cijenu“, s ciljem poboljšanja sistema zaštite djevojaka kojima se trguje u Evropi.

Kopirati
Drag cursor here to close