Rad policije

Broj kaznenih djela smanjen za 20 posto, riješeno više od 50 posto predmeta

Vijesti / Flash | 04. 07. 2017. u 06:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je tijekom 2016. godine u Mostaru bilo mnogo primjedbi na rad policije zbog serije pljački i krađa automobila, izvješće o stanju sigurnosti u HNŽ-u govori da je ukupno stanje daleko bolje nego je to percepcija javnosti, piše Večernji list BiH.

Nakon što su u nekoliko policijskih akcija uhićene kriminalne skupine kojima se na teret stavlja val pljački trgovina i kladionica, kao i krađa automobila, sigurnosno stanje u Mostaru je uvelike popravljeno.

Podatci otkrivaju U 2016. godini ukupno je zabilježeno 1275 kaznenih djela. Usporedbe radi, u godini prije ih je bilo 1402. To znači kako je prošle godine ukupni broj kaznenih djela manji za 9.1 posto u odnosu na 2015. godinu, a čak za 21,1 posto je manji u odnosu na 2014. godinu. Ono što kvari dojma ovih podatak su činjenice kako je prošle godine 588 kaznenih djela razotkriveno, dok je čak 687 njih urađeno od strane još uvijek nepoznatog izvršitelja.

Najviše neriješenih kriminalnih djela je u Mostaru, njih 515, zatim na području PU Konjic 387 i na području PU Čapljina 244.

''Naknadno je rasvijetljeno 141 kazneno djelo po NN izvršitelju, pa je ukupna rasvijetljenost svih kaznenih djela u 2016. godini 57,2 posto. Za navedena djela nadležnim Tužiteljstvima podnesena su izvješća protiv 755 osoba, od kojih je 10 maloljetnika, 151 su povratnici u vršenju kaznenih djela, dok su trojica uposlenici MUP-a'', navodi se u službenom izvješću Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ-a.

U zaključku ovoga izvješća navodi se kako bi rezultati rada zasigurno bili bolji da je Ministarstvo unutarnjih poslova HNŽ-a imalo na raspolaganju ljudske i materijalne resurse koji su predviđeni zakonskim normama i koji bi bili dostatni da se odgovori svim zahtjevima i potrebama, a stanje sigurnosti bi se nalazilo na većem stupnju nego je to sada slučaj.

Ovo se odnosi i na postojanje uzroka objektivne prirode, kao što su suspenzije pojedinih službenika, odlazak u mirovinu velikog broja policijskih službenika 2016. godine, znatan broj se očekuje i u idućoj godini, nepopunjavanja upražnjenih slobodnih radnih mjesta putem unapređenja policijskih službenika. Ministarstvo unutarnjih poslova HNŽ-a funkcionira bez uspostavljena tri vrlo važna radna tijela, a to su Policijski odbor - drugostupanjsko policijsko tijelo, Javno - žalbeni biro koje daje suglasnost za provođenje unutarnje istrage i Disciplinsko povjerenstvo koje provodi stegovne postupke za povrede službenih radnih dužnosti.

Do sada je na suglasnost Javno žalbenom tijelu proslijeđeno 175 predmeta, a zbog nepostojanja navedenog tijela Odjel za profesionalne standarde nije u mogućnosti procesuirati ove predmete i oni prelaze u zastaru'', stoji u zaključku izvješća kojeg potpisuje županijski ministar unutarnjih poslova Slađan Bevanda.

Trenutačno je u proceduri prijem velikog broja policijskih službenika u HNŽ-u tako da se može očekivati kako će buduća izvješća biti bolja nego je to sada slučaj. A o napretku zadnje dvije godine dovoljno govore brojke.

Kopirati
Drag cursor here to close