Doprinos svjetskom miru

Brkić: Oružane snage BiH izvoze sigurnost

Predsjedatelj Povjerenstva za suradnju BiH s NATO-om tvrdi kako je vježba "Čuvar Europe 21" prošla "više nego dobro".
Vijesti / Flash | 02. 06. 2021. u 18:48 Bljesak.info
Gost BHT1 uživo bio je Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oružane snage BiH su već godinama najsvijetliji primjer izvoza sigurnosti iz BiH, kazao je zamjenik bosanskohercegovačke ministrice vanjskih poslova Josip Brkić.

Brkić je i predsjedatelj Povjerenstva za suradnju BiH s NATO-om te tvrdi kako je vježba "Čuvar Europe 21" prošla "više nego dobro".

"Vrlo uspješno završena vježba. Riječ je o bilateralnoj vježbi bh. i američkih oružanih snaga… Jedan dio se odigrao u BiH… Zapovjednik kopnenih snaga SAD-a za Europu je rekao da nije znao koji su vojnci OS BiH a koji američki”, kaže Brkić i dodaje kako je "vježba urađena po NATO standardima", istaknuo je Brkić. 

On kaže i kako je ta vježba dokaz da Oružane snage BiH mogu doprinijeti svjetskom miru i stabilnosti.

Na upit zašto se digla "galama" oko ove vježbe, Brkić ističe kako mu je od samih početaka jasno o čemu se radi, prenosi BHRT.

"Nisam spreman na politikantski način obojiti pozitivne stvari koje se događaju u BiH kao što je ova vježba. Zašto je to tako, možda će odgovor dati rad Povjerenstva za suradnju s NATO-om, mi imamo u planu izraditi jedan strategijski plan koji bi stanovnicima u BiH koje su koristi od ove vježbe", kazao je zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH.

Dodao je i kako će uskoro biti održana vježba OS BiH s OS Srbije.

"Interoperabilnost je temljna stvar. Da OS BiH budu na dnevnoj razini interoperabilne s najvećom vojnom silom na svijetu – američkom… OS BiH su jedan od najsvijetlijih primjera izvozva sigurnosti iz BiH", kazao je Brkić.

Govorio je o dokumentu Povjerenstva za suradnju s NATO-om kazavši kako je o istom "provedena široka javna rasprava".

"Postoji više dijelova tog dokumenta, a jedan od njih je i onaj koji govori o tome tko će biti nositelji te priče", rekao je Brkić.

Na upit koliko je moguće da se to završi, Brkić ističe kako je za ovo posebno važna "evaluacija reformi koja treba stići iz Bruxellsa".

Ima, dodaje Brkić, nekih stvari koje se ponavljaju iz godine u godinu, ali je, dodaje, za zemlju kao BiH, koja želi biti NATO partner, važno proći sve korake.

Komentirajuću situaciju oko viza iz S. Arabije koje su pažnju javnosti zaplijenile posljednjih nekoliko dana, Brkić ističe da na sjednici nije bio, ali, što se tiče ministara iz reda hrvatskog naroda, on kaže kako ta odluka “nije u skladu sa sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju” zbog čega bi, kaže Brkić, mogao biti ugrožen vizni režim za građane iz BiH a na što je upozorilo i Izaslanstvo Europske unije u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close