U 95. godini

Britanski princ Philip odstupa s dužnosti

Vijesti / Flash | 04. 05. 2017. u 13:26 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suprug britanske kraljice Elizabete II, princ Philip, vojvoda od Edinburga, odstupa s dužnosti ove jeseni, priopćeno je u četvrtak iz Buckinghamske palače.

Osoblje kraljevskih rezidencija pozvano je na hitni sastanak u palači, gdje im je prioćena ova odluka, izvještava Xinhua.

Princ Philip, kojeg nekoliko tjedana dijeli od 96. rođendana, nastavit će obavljati svoje dužnosti dok se ne povuče iz javnog života, a poslije će se nastaviti baviti humanitarnim radom u više od 700 organizacija.

Sazivanje osoblja u palaču izazvalo je intenzivne spekulacije o kraljevskoj obitelji, ali dužnosnici su ih uvjerili da odluka nema veze sa zdravljem bilo kojeg člana kraljevske obitelji.

U priopćenju palače defause navodi da je odluku donio sam princ Philip, uz podršku kraljice.

Glasnogovornik palače je kazao da bi princ Philip mogao ponekad da se pridruži određenim javnim događajima.

U posljednje vrijeme, mlađi članovi kraljevske obitelji, uključujući princa Williama i njegovu suprugu princezu Catherine, te Williamovog mlađeg brata, princa Harryja, preuzimaju sve više kraljevskih dužnosti.

Britanski prestolonasljednik, princ Charles, i njegova supruga, vojvotkinja od Cornwalla, također izvršavaju kraljevske dužnosti, sve češće u kraljičino ime, što je omogućilo kraljici i njenom suprugu da smanje svoje radne aktivnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close