Projekt

Britanija nam daje 3 milijuna funti

Ministrica Morton je uz aktivnosti na području zaštite žrtava obiteljskog nasilja, ukratko predstavila novi projekt, vrijedan 3 milijuna funti koji je vezan za mlade.
Vijesti / Flash | 23. 07. 2021. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade i zastupnik u Skupštini HNž-a i Šerif Špago, predsjedajući Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije primili su danas u službeni posjet Wendy Morton, ministricu za europsko susjedstvo i Ameriku u Ministarstvu za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva, u pratnji NJ.E. Matthewa Fielda, veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Na sastanku je, uz ostalo, razgovarano o aktualnim političkim prilikama u BiH i Hercegovačko-neretvanskoj županiji, te projektima koje Veleposlanstvo provodi u Mostaru i HNŽ.

Herceg, govoreći o političkim prilikama u BiH, istaknuo je kako one na izravan način utječu na sve segmente života građana, te je stoga potrebno tražiti rješenja kroz stalan dijalog i kompromise. Kao jedan od ključnih izazova koji pred BiH stoje, uz ustavne reforme, istaknuo je Izborni zakon i potrebu njegove izmjene što je temeljni preduvjet da se konačno otkloni mogućnost da jedan narod drugome bira zastupnike i predstavnike.

''Odlaganje izmjena Izbornog zakona i neimplementiranje odluka Ustavnog suda dodatno usložnjava političke prilike i usporava cjelokupni razvitak Bosne i Hercegovine'', zaključio je predsjednik Herceg.

Također, osvrnuo se na potrebu izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda ističući kako sadašnja raspodjela nije pravična. Izmjenom Zakona županiji bi pripala značajnija sredstva što bi izravno utjecalo na poboljšanje uvjeta u brojnim segmentima života građana.

Govoreći o perspektivi mladih i demografskoj politici, predsjednik Herceg je istaknuo kako se radi o složenim pitanjima s čijim rješavanjem se suočavaju sve države u okruženju i šire.

''Na našoj razini činimo maksimalne napore te smo, uz mjere zaštite obitelji kao izravne populacijske mjere, prepoznali obrazovanje i prvo radno iskustvo kao preduvjet veće konkurentnosti mladih na našem tržištu rada'', kazao je predsjednik Herceg naglasivši i to da naš cilj mora biti i jačanje gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta za mlade kako bi svojim radom osigurali uvjete za zasnivanje obitelji što je najbolja populacijska mjera.

Predsjedajući Špago naglasio je kako, nakon rješavanja pitanja izbora u Mostaru, kroz dogovor, razgovor i kompromis očekuje rješavanje i ostalih otvorenih političkih pitanja. Govoreći o Hercegovačko-neretvanskoj županiji istaknuo je njezine specifičnosti koje se ogledaju u složenom zdravstvenom i obrazovnom sustavu. Također, naglasio je potrebu snažnijih investiranja u HNŽ poglavito u području obnovljivih izvora energije i IT sektoru.

Ministrica Morton zahvalila je predsjedniku Hercegu i predsjedajućem Špagi na srdačnom prijamu i dobivenim bitnim informacijama o aktivnostima Vlade i Skupštine HNŽ, te je, uz aktivnosti na području zaštite žrtava obiteljskog nasilja, ukratko predstavila novi projekt, vrijedan 3 milijuna funti koji je vezan za mlade, priopćeno je iz Vlade HNž-a.

Kopirati
Drag cursor here to close