Brige o braniteljima u Čapljini: Brojke na slova

Vijesti / Flash | 04. 07. 2017. u 09:03 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HVIDR-e Čapljina Emil Buntić prije četiri dana je u svoje ime uputio dopis predsjedniku Ureda za branitelje pri Hrvatskom narodnom saboru Mladenu Begiću u kojem napada aktualnu lokalnu vlast u Čapljini.

Buntić navodi primjer lošeg odnosa lokalne vlasti prema Udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, a podršku ovom njegovom dopisu dala je i Čapljinska neovisna stranka.

Iz Ureda za informiranje općine Čapljina dobili smo reakciju na taj dopis koju u cjelosti prenosimo.

Poštovani ministre, jutros sam imao priliku pročitati mail kojeg Vam je uputio gosp. Emil Buntić, predsjednik HVIDR-e Čapljina te mail kojeg je na adresu čapljinske HVIDR-e uputio gosp. Mirko Vasilj, predsjednik Čapljinske neovisne stranke. Do sada nisam nikada na ovaj način reagirao na ovakve i slične objede jer čapljinska javnost istinu zna. Nemam potrebi niti Vama bilo što objašnjavati jer i Vi znate kakav odnos lokalna vlast u Čapljini ima prema Domovinskom ratu i svim ljudima koji su na bilo koji način sudjelovali u njemu kao i njihovim obiteljima.

Ipak, napisati ću nekoliko rečenica prije svega zbog osoba kojima je dotični mail poslan a koje možda ne znaju o čemu se radi.

Od 95-e g. pa sve do danas lokalna vlast u Čapljini je imala jasan odnos prema Domovinskom ratu i odličnu suradnju sa svim Udrugama proisteklim iz Domovinskog rata bez obzira tko je bio načelnik. Lokalna politika je imala jasne hrvatske interese uz uvažavanje svih drugih koji žive na području naše Općine. Posebna pozornost se davala i daje sudionicima Domovinskog rata danas organizirane u različite udruge te obiteljima ratnih stradalnika.

Grobovi naših poginulih suboraca se posjećuju tri puta godišnje, na dan pogibije, 13-og srpnja te na blagdan Svih Svetih. Osim u jednoj MZ ( Dračevo ) izgrađeni su spomenici poginulim braniteljima gdje se jednom godišnje služi Sveta Misa. Uz put rečeno, za par mjeseci završavamo na naše veliko zadovoljstvo i spomenik poginulim braniteljima u Dračevu.

Kroz manifestaciju Lipanjske zore Hercegovine različitim sadržajima se spominjemo Domovinskog rata, poginulih branitelja i svih nas koji smo sudjelovali kako u toj tako i u drugom oslobodilačkim akcijama. Posebnu pozornost posvećujemo mladeži koja aktivno sudjeluje u svim manifestacijama te na taj način prenosimo istinu o Domovniskom ratu. Mladež je aktivni sudionik Lipanjski zora, obilježavanja dana oslobađanja vojarne Božan Šimović, obilježavanja pogibije 24 naša suborca na Gradini, putovanja u Vukovar na Dan sjećanja....

Na području naše Općine djeluje trinaest Udruga proisteklih iz domovinskog rata. Sve su na korištenje dobile općinske prostore za svoje djelovanje a HVIDR-a je dobila i općinski prostor u kojem je kafić od kojeg dobija 550 KM mjesčno. Općina iz svog Proračuna i novčano pomaže rad ovih Udruga. Navesti ću novčanu pomoć za samo nekoliko Udruga u periodu od 2009.g. do kolovoza 2016.g. uzeo sam 2009.g. jer sam u studenom 2008.g. postao načelnik.

- HVIDR-a : 189.000,00 KM + 59,400,00 KM od najamnine za kafić
- Udruga roditelja poginulih branitelja: 180,170,00 KM
- Udruga dragovoljaca i veterana : 150,137,00 KM
- Udruga udovica poginulih branitelja: 134.000,00 KM

Ukupna novčana izdvajanja za sve Udruge proistekle iz domovinskog rata u navedenom periodu su u visini od 921.500,00 KM. Ovome treba nadodati i jedan dio sredstava namijenjenih za pružanje pravne pomoći našim braniteljima.

Neupućen bi postavio pitanje ''U čemu je problem''.

Problem je nastao onog trenutka kada se predsjednik HVIDR-e Čapljina, gosp. Emil Buntić počeo aktivno baviti politikom na način da je bio na listi Čapljinske neovisne stranke na lokalnim izborima 2016.g. Već tada je bilo jasno signalizirano pomenutom gospodinu da ne može sjediti na dvije stolice, trebao se odrediti koja mu je draža. Gospodinu Buntiću je draža politička što je i potvrdio na sastanku kojeg sam imao s predsjednicima Udruga održanom 14.04.17.g. i tada sam pred svima rekao da je nedopustivo da svoju poziciju u HVIDR-i koristi u političke svrhe.

Na stranu šta ja mislim o tome da predsjednik HVIDR-e bude istaknutu aktivist stranke koja nema hrvatski predznak. Zaklinjati se u Domovinski rat, prava branitelja....a u ovom ključnom političkom trenutku za Hrvate u BiH biti u takvoj stranci ????!!!! Ipak, neka to bude osobna odluka gospodina Buntića ali ova lokalna vlast neće dozvoliti da bilo tko, skriven iza bilo koje maske narušava našu opstojnost na prostorima BiH.

Mislim da ne moram pojašnjavati potporu gosp. Vasilja, predsjednika ČNS, gospodinu Buntiću !
Istovremeno moram izraziti čuđenje glede primanja ČNS u HNS, jer to je HRVATSKI Narodni Sabor !

Neistine, orkestrirani napadi preko federalnih medija ili bilo koja vrsta pritiska neće biti dovoljna da ja osobno ili ova lokalna vlast ne promišlja hrvatski poštujući sva prava drugih naroda, da ne nastavimo poštovati Domovinski rat, svoje suborce, poginule, ranjene ili žive.

A jasno ćemo uprijeti prstom u one koji namjerno ili iz neznanja rade u korist onih koji Hrvatima u BiH ne žele dobro. Puno zdravlja Vam želim'', stoji u dopisu koji potpisuje načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić.

Kopirati
Drag cursor here to close