'Sporna isplata u KS'

Brčić: 23.000 proračunskih korisnika bez plaće u veljači?

''Ovo nije ulica, 18 zastupnika nisu "banda", već je to ozbiljna institucija, Kanton Sarajevo je broj jedan u BiH. Danas smo pripremili odluke koje na žalost zbog pečata ne mogu biti objavljene u "Službenim novinama"
Vijesti / Flash | 08. 01. 2020. u 10:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Skupština KS

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo prekinuta je zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je trebala biti donesena odluka o privremenom financiranju institucija KS.

Naime, Danijela Kristić koja obavlja dužnost predsjedateljice Skupštine, nakon intoniranja himne odmah je prekinula sjednicu zbog nedostatka kvoruma, a sjednici nisu prisustvovali zastupnici iz SDA, SBB-a i DF-a.

Zastupnik Skupštine iz SDA Mirza Čelik, koji je na prethodnoj sjednici većinom glasova izabran za predsjedatelja Skupštine KS, u izjavi novinarima je kazao da je sjednica morala biti prekinuta te da pečat još nije vraćen.

Nema pečata

Oni danas ne mogu ništa drugo nego samo zaključiti jer nemaju dovoljan kvorum. Pečat još nije vraćen, a mi imamo nekoliko akata koje trebamo da uputimo u "Službene novine" - kazao je Čelik i podsjetio da ga je Klub Bošnjaka imenovao za predsjedatelja, a na sjednici Skupštine KS je krajem prosinca većinom glasova to potvrdila.

Izrazio je nadu da će oni koji su prije bili većina u Skupštini sada prihvatiti da više nisu dio vlasti.

''Ovo nije ulica, 18 zastupnika nisu "banda", već je to ozbiljna institucija, Kanton Sarajevo je broj jedan u BiH. Danas smo pripremili odluke koje na žalost zbog pečata ne mogu biti objavljene u "Službenim novinama". Ne odstupamo od stavova i nije akcenat na 'predsjedatelja', već na to da ne možemo nastaviti aktivnosti bez pečata'' - rekao je Čelik i pozvao nadležne istražne organe, tužiteljstvo, da se uključe u rješenje problema, odnosno, da vrate pečat.

Također je sličnog stava i zastupnik SDA Mahir Dević, koji je izrazio žaljenje zbog samovlašća pojedinaca, te kazao da "ako ne budemo imali pečat, ne možemo ni raditi, jer donošenje odluka zahtijeva ovjeru. A ovo što radi je samovlašće".

Ministar financija KS Amel Kovačević je kazao da je javni interes u KS ugrožen zbog neodgovornog ponašanja zakonodavne vlasti, odnosno, nove većine u KS.

''Nije usvojena odluka o privremenom financiranju a to je ozbiljan atak na građane KS'' - kazao je Kovačević te izrazio nadu da će uspjeti donijeti odluku, a krajnji rok je 31. siječanj te pozvao većinu da se što prije vrati na sjednicu.

Što je s plaćama?

Zastupnici iz SDP-a i Naše Stranke Igor Stojanović i Nejra Dizdarević su ocijenili da se situacija može prevazići ukoliko se sjednica nastavi i ukoliko se donese odluka o privremenom financiranju, jer će u suprotnom građani da trpe.

  / Lejla Brčić

Bivši predsjedatelj Skupštine KS Elmedin Konaković je kazao da je pečat siguran i da je u Skupštini KS, a nije dostupan novoj većini zbog nelegalnog zakazivanja sjednice.

Kazao je da je imenovanje nove vlade, nove većine, kao i predsjedatelja zakazano regularno na sjednici 16. siječnja, te da su svi drugi scenariji nedopustivi.

''Danas smo mogli imati odluku o privremenom financiranju, a 16. siječnja bismo na sjednici izglasali nepovjerenje Vladi. Sve bi se time riješilo. Pozivam ih da donesu odluku o privremenom financiranju'' - naglasio je Konaković.

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić je izrazila nadu da će zastupnici donijeti odluku o privremenom financiranju, te da će biti dovoljno svijesti da se ipak nađe kompromisno rješenje.

''Svih 35 zastupnika treba da zna da su predstavnici građana, a ne sebe ili stranaka koje su ih delegirale'' - kazala je i dodala da isplata plaća u siječnju nije sporna za sve proračunske korisnike, ali će biti sporna isplata u veljači te će 23.000 zaposlenih i povezanih proračunskih korisnika ostati bez sredstava.

Kopirati
Drag cursor here to close