Hitno

Branitelji traže zasjedanje Parlamenta u roku od 48 sati

Ako Federalni parlament ne bude zasjedao u traženih 48 sati, branitelji će donijeti njihove zaključke, poručio je Karić. Uglavnom neće odustati, dodao je.
Vijesti / Flash | 01. 07. 2019. u 19:12 Fena
Karić: Borci traže zasjedanje Parlamenta u roku od 48 sati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razvojačeni branitelja koji nemaju nikakva primanja očekuju da u roku od 48 sati budu sazvane sjednice kako bi oba doma Federalnog parlamenta, po mogućnosti u istom danu, razmotrila i odobrila zakon o pravima te boračke kategorije u Federaciji BiH i članova njihovih obitelji. Razlog za hitnost su očekivanja da primjena budućeg zakona počne da se računa od 1. srpnja. 

To je u ponedjeljak poručio Munir Karić iz Koordinacije boračkih udruženja. On, kao i federalni ministar branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, obratili su se novinarima po završetku sastanka Radne grupe koja je ranije usuglasila prijedlog teksta navedenog zakona, a članovi su joj bili, kao što su i danas, iz redova demobiliziranih branitelja, Federalne vlade i Parlamenta FBiH. 

Po Karićevoj i Bukvarevićevoj izjavi, akteri sastanka očekuju da usporedo s Prijedlogom zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji - kako glasi službeni naziv ovog akta - oba doma Federalnog parlamenta razmotre i odobre na istim sjednicama rebalans ovogodišnjeg proračuna Federacije BiH budući da je na taj način osiguran budžetski novac za primjenu zakona. 

Foto: Fena / Munir Karić

Ako Federalni parlament ne bude zasjedao u traženih 48 sati, branitelji će donijeti njihove zaključke, poručio je Karić. Uglavnom neće odustati, dodao je. 

Karić je priopćio i dodatni zaključak Radne grupe da na osnovu jednogodišnjeg praćenja i analize primjene budućeg zakona, treba dodatno intervenirati shodno uočenim nedostacima. 

Krajnji željeni cilj je, po Karićevim riječima, cjelovit zakon za sve demobilizirane branitelje FBiH iz obje komponente, Armije RBiH i HVO-a. 

Ministar Bukvarević je pojasnio detalje pripremljenog zakonskog teksta. Propisuje više prava za demobilizirane branitelje poput zdravstvene zaštite i prednosti pri zapošljavanju, a za one s 57 godina i starije, redovnu mjesečnu naknadu po osnovu sudjelovanja u ratu čija bi se visina u konvertibilnim markama izračunavala množenjem broja mjeseci provedenih u borbi s brojem pet (5 KM za svaki mjesec proveden u borbi). Uvjet za ostvarivanje naknada je da su branitelji najmanje godinu bili u oružanim redovima i najmanje toliko u evidenciji nezaposlenih. 

Foto: Fena / Ministar Salko Bukvarević

Kad je riječ o nekadašnjim maloljetnim dobrovoljcima, pripremljeni zakon upućuje županijske razine da vlastitim aktima urede prava te kategorije s naglaskom na njeno zapošljavanje. 

Akteri u Radnoj grupi su, prema zaključcima njenih članova, suglasni i da registar branitelja bude objavljen na službenoj internetskoj stranici resornog federalnog ministarstva. 

Pripremljeni zakon predviđa da demobilizirani branitelji dobiju kartice na osnovu kojih bi ostvarivali propisane povlastice. Među brojnim drugim pravima, propisuje uplatu za zdravstvo svakog mjeseca nezaposlenim braniteljima, kao i financiranje troškova dženaze i sahrane onih koji napuste ovaj svijet. Najavljuje i kazne poslodavcima koji odbiju dati prednost demobiliziranom branitelju kod zapošljavanja među kandidatima sa jednako ispunjenim ostalim uvjetima za radno mjesto. 

Po Bukvarevićevoj izjavi, članovi Radne grupe podržali su jednoglasno tekst ovog zakona koji je u međuvremenu utvrdila Federalna vlada i uputila ga u hitnu parlamentarnu proceduru, uz zahtjev za hitno zasjedanje Parlamenta. 

Kopirati
Drag cursor here to close