Projekcija

Široki Brijeg: Branitelji se na poseban način prisjetili generala Blage Zadre

Blago Zadro poginuo je 16. listopada 1991. godine nakon što ga je pokosio rafal srpskog agresora.
Vijesti / Flash | 16. 10. 2020. u 20:34 F.K. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klub branitelja grada Širokog Brijega odao je počast heroju Domovinskog rata i zapovjedniku obrane Vukovara general-bojniku Blagi Zadri projekcijom na zgradi kluba branitelja. 

Ovaj hrvatski ratnik poginuo je 16. listopada 1991. godine nakon što ga je pokosio rafal srpskog agresora.

Blago Zadro je imao odlike vođe i iznimnu hrabrost, pa iako nije imao vojne škole bio je sjajan zapovjednik i simbol vukovarske žrtve za slobodu Hrvatske.

Zadro je točno predvidio da će jugoslavenska narodna armija i četnici krenuti na Vukovar preko trpinjske ceste kroz Borovo naselje, te je tamo organizirao obranu. Nazvao je zapovjednika agresorske jugoslavenske vojske i rekao mu " Sve dok sam ja živ nijedan vaš vojnik neće proći trpinjskom cestom".

Ova cesta postala je groblje tenkova, a hrabri i slabo naoružani branitelji su uspjeli uništiti oko pedeset oklopnih vozila od čega čak četrdeset tenkova.

Kada je poginuo Blago Zadro, Vukovar se još uspijevao boriti i braniti oko mjesec dana, ali obruč oko grada sve se više stezao, a hrane, lijekova, streljiva i drugih potrebnih stvari bilo je sve manje, a konačan pad u neprijateljske ruke dogodio se 18. studenog 1991. godine.

Žrtva grada Vukovara za slobodu Republike Hrvatske je simbol patnje i borbe hrvatskog naroda za slobodnu državu. 

Kopirati
Drag cursor here to close