Grad heroj

Branitelji iz Hercegbosanske županije posjetili Vukovar

Izaslanstvo Udruge branitelja Domovinskog rata HVO HBŽ boravilo je u dvodnevnom posjetu Vukovaru.
Vijesti / Flash | 09. 10. 2019. u 09:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Branitelji iz Hercegbosanske županije posjetili Vukovar

''Udruga branitelja Domovinskog rata HVO HBŽ organizirala je dvodnevni odlazak u Vukovar u znak suosjećanja s jednom od najvećih tragedija, odnosno s jednim od najvećih zločina počinjenih na ovom prostoru, uz poruku, da se stradanja i patnje njegovih građana, a posebno djece nikada ne zaborave'', stoji u priopćenju ove udruge poslanom medijima.

''Posjeta je bila mirna, tiha i dostojanstvena. Tijekom posjete, od naših domaćina upoznati smo o tragediji Vukovara i njegovih građana.  Uz dosta emocija, posjetili smo Muzej „Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica“, jedan od simbola stradanja Vukovara za vrijeme velikosrpske agresije početkom 1991.  Svatko od nas je emotivno doživio patnje kroz koje su prošli ranjenici, civili i medicinsko osoblje. O uvjetima rada medicinskog osoblja i stradanju ranjenika i civilau vukovarskoj bolnici upoznala nas je Zdenka Štimac, voditeljica Muzeja'', dodaje se dalje u priopćenju druge.

Posjetili su i Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru, u bivšoj vojarni 204. vukovarske brigade.

Foto: PR / Branitelji iz Hercegbosanske županije posjetili Vukovar

''Tu nas je brigadir Petar Ćavar upoznao o stradanju Vukovaraca za vrijeme tromjesečne obrane i pada Vukovara. Nakon toga, razgledali smo izložbu Sjećanje na Domovinski rat – Bitka za Vukovar, izložbu pješačkog naoružanja vukovarskih branitelja i vojnika jugoslavenske vojske, uz prikaz replike zloglasnih koncentracijskih logora „Stajićevo“ i „ Begejci“, kao i simulaciju bojnog polja „Ojačana brigada u obrani“, ističu iz ove udruge.

Na Ovčari i na Groblju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata odali su počast svim žrtvama velikosrpske agresije na Vukovar.

Foto: PR / Branitelji iz Hercegbosanske županije posjetili Vukovar

''Na Ovčari, na mjestu gdje su ekshumirani posmrtni ostaci dvjesto ranjenika, civila, branitelja i medicinskog osoblja iz vukovarske bolnice, koje su u noći s 20. na 21. studenoga 1991. pogubili pripadnici jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih snaga, položili smo vijenac i zapalili svijeću, kao i na groblju Hrvatskih branitelja.
Prvi dan posjeta Gradu heroju završili smo obilaskom memorijalnog groblja svih žrtava iz Domovinskog rata na kojemu smo položili vijenac i zapalili svijeće zažrtve iz Domovinskog rata, nakon čega smo održali sastanak s vodstvom koordinacije udruga Grada Vukovara. Nakon obilaska vukovarske ratne bolnice, Ovčare i groblja hrvatskih branitelja osjećamo potrebu za ponovnim dolaskom u Grad heroj, jer je sjećanje na nevine žrtve, divljenje za njihovu hrabrost, put istine i ponosa vrlo dojmljiv i bolno potresan, a to se ne zaboravlja'', stoji u priopćenju udruge.

Foto: PR / Branitelji iz Hercegbosanske županije posjetili Vukovar

''Drugog dana posjeta Vukovaru, otišli smo u crkvu Svetog Filipa i Jakovana molitvu za stradale u Domovinskom ratu, gdje smo župniku dali donaciju, a potom uručili darove Stipi Šeremetu, predsjedniku županijske HVIDRA-e i Krunoslavu Šeremetu, ravnatelju Memorijalnog centra Domovinskog rata. Udruga posebnu zahvalnost upućuje Ministarstvu hrvatskih branitelja, gradonačelniku Grada heroja Ivanu Penavi i Savjetu za branitelje Grada Vukovara. Na povratku iz Vukovara posjetilismo spomen obilježje u Bogdanovcima, gdje je 1991. ubijeno 59. hrvatskih branitelja i civila, te pogledali skulpturu radova Ivana Matkovića Laste, rođenog Livnjaka, jednog od vodećih ljudi u obrani Bogdanovaca'', zaključuje se u dopisu koji potpisuje tajnik udruge Jakov Perković.

Kopirati
Drag cursor here to close