Upozoravaju iz općine Stari Grad

Brana u RS ugrozila Federaciju

U noći između 2. i 3. veljače ove godine, zbog velike količine vode koja se zadržavala, došlo je do pucanja brane i konstrukcije mosta.
Vijesti / Flash | 06. 02. 2019. u 15:43 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Služba civilne zaštite Općine Stari Grad upozorava nadležne na pucanje brane i konstrukcije mosta iznad Lapišnice što su zaključili nakon što je Općinska Služba civilne zaštite prilikom obilaska terena, evidentirala da je najveći problem na lokalitetu Lapišnica tunela, koji teritorijalno pripada entitetu Republika Srpska, ali su se problemi zbog novosagrađene mini brane i konstrukcije mosta u ovom dijelu, odrazili i na stanje u Starom Gradu.

Na toj lokaciji izgrađena je brana i konstrukcija mosta koji povezuje obale Miljacke, a u svrhu prijevoza teških građevinskih mašina koje učestvuju u gradnji mini hidroelektrane na Miljacki, u selu Dovlići na području Općine Istočni Stari Grad.

Uslijed velikih količina vode, brana i most su zadržavali sve nakupine koje je Miljacka nosila i sprječavali protok vode zbog čega je došlo do formiranja vještačkog jezera.

U noći između 2. i 3. veljače ove godine, zbog velike količine vode koja se zadržavala, došlo je do pucanja brane i konstrukcije mosta.

Velike količine vode sa svim što je bilo nakupljeno na brani (grede, građevinski materijal, stabla, gume) udarile su velikom snagom u branu na Bentbaši i samo zbog stalnog nadzora nadležne službe i pravovremene reakcije zaposlenika na brani Bentbaša koji su je na vrijeme spustili, nije došlo do većih posljedica.

Zbog svega navedenog i evidentne opasnosti koja se može očekivati porastom vodostaja Miljacke, Služba civilne zaštite Općine Stari Grad zatražila je hitnu reakciju nadležnih institucija: Agencije za vodno područje rijeke Save, Federalne i kantonalne uprave civilne zaštite, Zavoda za vodoprivredu, te iste dopise uputila i premijeru Kantona Sarajevo i gradonačelniku Grada Sarajevo.

Od navedenih se institucija traži da hitno poduzmu odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti, poručili su iz Općine Stari Grad Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close