ICTY

Brammertz: Haaški sud imao je dobru suradnju s vlastima BiH

Vijesti / Flash | 29. 05. 2017. u 06:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tribunal u Hagu (ICTY) zatvara se krajem ove godine. Predmeti koji ostanu nezavršeni bit će okončani kroz tzv. Mehanizam za međunarodne sudove, na čijem će čelu biti aktualni glavni tužitelj Serge Brammertz.

U razgovoru za "Avaz" on ističe da mu je prioritet ekspeditivno završavanje suđenja i žalbenih postupaka. U predmetu "Stanišić i Simatović" suđenje će biti ponovljeno i ono počinje već 13. lipnja. U žalbenom postupku su kojem je Tužiteljstvo podnijelo žalbu, te predmet "Šešelj", u kojem se očekuje drugostupanjska presuda krajem ove ili početkom iduće godine.

Brammertz očekuje mogućnost žalbe i u predmetu "Mladić".

''Moj prioritet je i lociranje i uhićenje osmorice preostalih bjegunaca s Tribulala za Ruandu. Trojici od osmorice bjegunaca će se suditi na Mehanizmu. Konačno, tu smo i da pomognemo nacionalnim pravosuđima u kaznenom gonjenju za međunarodne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi'', kaže Brammertz.

''Kao što sam spomenuo u posljednjem izvještaju Vijeću sigurnosti, koji sam podnio krajem prošle godine, imamo odgovarajući pristup dokumentima, arhivima i svjedocima u sve tri zemlje - Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Što se tiče neizvršenih naloga u predmetima za nepoštivanje Suda "Jojić i drugi", predsjednik Tribunala je iznio taj problem pred Vijećem sigurnosti UN-a i očekujem da će sigurno to ponovo uraditi u svom sljedećem izvještaju. Očigledno je da to veoma zabrinjava i nas u Tužiteljstvu, zato što se radi o vrlo ozbiljnim navodima'', rekao je on, dodajući da bjegunci nisu jedini problem u vezi s pravdom za ratne zločine u Srbiji.

''Situacija generalno ne ide u dobrom smjeru. Pozdravljamo, nakon dugotrajnog odgađanja, imenovanje novog tužitelja za ratne zločine i unaprijed se radujemo suradnji s gospođom Snežanom Stanojković'', naveo je.

Sa druge strane strane, u suradnji s BiH tvrdi da nema otvorenih pitanja.

''Vrlo dobro surađujemo s vlastima BiH, a to smo i potvrdili u posljednjem izvještaju Vijeću sigurnosti'', rekao je, između ostalog Brammertz za "Avaz".

Kopirati
Drag cursor here to close