Samo da je redovna

Bradara: Naknada za odvojeni život izjednačena u oba doma Parlamenta FBiH

Vijesti / Flash | 09. 02. 2017. u 14:05 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U oba doma Parlamenta Federacije BiH izjednačena je visina naknade za odvojeni život od obitelji, zakup stana za službene potrebe, troškove smještaja i naknadu troškova prijevoza.

Na taj način i izaslanici od 1. siječnja primaju 800 KM za razliku od ranijih 600. U Zastupničkom domu iznos naknade utvrđen je ranije na 800 KM.

Navedeno povećanje primanja za 200 KM izazvalo je veliko zanimanje medija, kojima je u tijeku pauze na današnjem zajedanju Doma naroda, pojašnjenje dala Lidija Bradara kao predsjedavajuća Administrativnog povjerenstva Doma naroda, koje je 11. siječnja donijelo Odluku o utvrđivanju visine navedene naknade.

"Svaki put na sjednicama Povjerenstva dobila sam zahtjev većine izaslanika da im se izjednače prava s pravima zastupnika u Zastupničkom domu u pogledu ove naknade. Nije uredu da u Parlamentu FBiH, koji se sastoji od dva doma, imate različito regulirana prava", kazala je Bradara.

Zato je Povjerenstvo donijelo Odluku, po kojoj i profesionalni delegati koji stanuju više od 70 kilometara od sjedišta Parlamenta u Sarajevu primaju naknadu u visini od 800 KM za zakup stana i troškove smještaja. Također, i savjetnici predsjedavajućeg Doma naroda imaju 300 KM po osnovu ove iste odluke.  

"Takvu odluku Zastupnički dom ima od 2011. godine", naglasila je Bradara.

Inače, ovo pitanje pažnju mediju izazvalo je nakon press konferencije Centara civilnih inicijativa koji su prvi objavili ovu informaciju. CCI smatraju da je proračun FBiH socijalni, a ne razvojni, te da ovaj novac (povećanje od 200 KM) bilo nužno preusmjeriti u druge svrhe.

Kopirati
Drag cursor here to close