Novogodišnja mjera

Bračni parovi u Kini od danas mogu imati dvoje djece

Vijesti / Flash | 01. 01. 2016. u 09:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bračnim parovima u Kini od danas je dozvoljeno imati dvoje djece, stupanjem na snagu novog zakona koji je usvojen usljed zabrinutosti zbog starenja stanovništva i opadanja broja radno sposobnih stanovnika.

Novi zakon, koji stupa na snagu 1. siječnja, dozvoljava rađanje dvoje djece u jednoj obitelji, ali zadržava granice kad je riječ o rađanju većeg broja djece, prenosi AFP.

Ovu promjenu, kojom je okončana sporna kineska politika jednog djeteta, objavila je u listopadu vladajuća Komunistička partija.

Politika jednog djeteta, uvedena krajem 1970-ih godina, ograničavala je većinu parova na samo jedno dijete kroz sustav novčanih kazni za prekršitelje, pa čak i prisilnih abortusa, čime je spriječeno rođenje 400 milijuna djece, dok su vlasti godinama tvrdile da se time pruža ključni doprinos ekonomskom usponu zemlje.

Međutim, stanovništvo Kine od 1,37 milijardi ljudi, po čemu je to najmnogoljudnija zemlja u svijetu, sada brzo stari i ima ozbiljnu rodnu neuravnoteženost, dok je radna snaga u opadanju, piše Tanjug.

Kao rezultat nove politike, oko tri milijuna beba više rađat će se svake godine u sljedećih pet godina, čime će se radna snaga uvećati za oko 30 milijuna ljudi do 2050. godine, predvidela je Nacionalno povjerenstvo za zdravlje i planiranje obitelji.

Stručnjaci, međutim, tvrde da je do promjene politike došlo prekasno da bi se moglo adekvatno odgovoriti na populacijsku krizu koja je na pomolu u Kini, dok drugi upozoravaju da mnogi kineski parovi ne žele više djece, naročito s obzirom na izdatke, pa efekti nastupajuće promjene ostaju neizvjesni, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close