Na štetu BiH?

Božo Ljubić bez suglasnosti potpisivao dokumente o izgradnji Pelješkog mosta?

Vijesti / Flash | 05. 07. 2017. u 13:20 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović je izjavio novinarima da BiH i Republika Hrvatska nisu ratificirale u svojim parlamentima sporazum o granici, a pitanje izgradnje Pelješkog mosta je zapravo pitanje svih pitanja za budućnost pristupa BiH otvorenom moru.

Po njegovim riječima, ni jedna od strana ne smije nikoga sprečavati kada je u pitanju pristup otvorenom moru, po pomorskom pravu.

''Prema tome, očigledno je da je, bar što se tiče BiH, bilo mnogo skrivenih radnji i aktivnosti, ili radnji od nekompetentnih ljudi. Jer, pitanje izgradnje Pelješkog mosta nije samo pitanje struke, nego je pitanje i politike'', smatra Mehmedović.

On ističe da se ne smije dozvoliti izgradnja Pelješkog mosta koji će sprečavati BiH da bude i dalje pomorska zemlja, bar kada je u pitanju pristup otvorenom moru.

''Svi oni koji su vodili aktivnosti očigledno je da su pokušavali da za račun Hrvatske naprave neki sporazum. Zbog toga smo tražili da vidimo ko je uime BiH i kada pregovarao po pitanju izgradnje Pelješkog mosta'', kazao je Mehmedović.

Dodao je da će danas rasprava u parlamentu sigurno doprinijeti tome da dobiju sve relevantne odluke, zaključke, zapisnike itd., koji su tijekom čitavog ovog procesa napravljeni.

Zastupnik Damir Bećirović je izjavio novinarima da ni jedan parlament nije dobio potpunu informaciju sa dokumentacijom koja se tiče Pelješkog mosta.

''Postoje određene naznake da je, dok je bio ministar, Božo Ljubić potpisivao određene odluke koje se tiču Pelješkog mosta, a da nije imao uopće mandat Vijeća ministara, tako da je upitno sve ovo što se događa i sve ovo što dolazi sada iz nadležnog ministarstva, jer nikada nije došla prava informacija'', ustvrdio je Bećirović.

S druge strane, napomenuo je on, nije utvrđena granica na moru između BiH i Hrvatske i nije utvrđen koridor za izlaz na more Bosne i Hercegovine.

''To je dovoljno pitanja o kojima bi trebalo raspravljati, napokon, i na ovoj sjednici koju očekujemo između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske. Vjerojatno će se dogoditi opet da će se raspravljati o nekim pitanjima koja nisu toliko važna ni za jednu ni za drugu državu, a ostavit će da mi vodimo rasprave po parlamentima'', kazao je Bećirović.

Zastupnički dom će danas razmatrati zastupničku inicijativu Hanke Vajzović kojom se "zadužuje Vijeće ministara BiH da pripremi i najkasnije do sljedeće sjednice Zastupničkog doma PSBiH (zakazane za 5.7.2017.) svim zastupnicima dostavi cjelovit i detaljan izvještaj o: 1) aktivnostima u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta i 2) događanjima u vezi s izgradnjom mosta na Savi kod Svilaja".

Kopirati
Drag cursor here to close