Predsjednik GV HNS-a

Božo Ljubić: Ako postoje dva entiteta, zašto ne bi i treći?

Vijesti / Flash | 30. 01. 2017. u 17:27 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski narodni sabor (HNS) u subotu je održao 7. zasjedanje na kojem je između ostalog rečeno da se BiH mora preurediti i da je ovakvo stanje neodrživo, posebno apostrofirajući na položaj Hrvata u BiH.

Potreba za federalnom jedinicom koju će većinu činiti Hrvati, glavni je prioritet. Ovo je izazvalo reakcije stranaka u BiH, pa je SDA jučer poručila da neće biti trećeg entiteta.

Između ostalog na zasjedanju je rečeno da se svi Hrvati moraju pozvati na jedinstvo i kako su istaknuli iz vrha HNS-a na zbijanje redova. Još je poručeno da se kroz izmjene Izbornog zakona, treba osigurati institucionalna ravnopravnost Hrvata u BiH, odnosno kako bi na slijedećim općim izborima samo hrvatski narod birao svog predstavnika u Predsjedništvu.

Kazali su da je nužan administrativno-teritorijalni preustroj u BiH koji bi uključivao federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom, što je trajna težnja hrvatskog naroda, a hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović je poručio da je potrebna hitna reorganizacija BiH

O ovome je u emisiji Dan uživo na N1 televiziji govorio Božo Ljubić predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH.

"Smatram da nema nitko u BiH tko je zadovoljan postojećim stanjem, kako političkim, ekonomskim tako ni eurointegracijama. Svi prijedlozi koji idu u smjeru funkcionalizacije BiH su dobrodošli'', poručio je Ljubić.

Na pitanje je li moguće preurediti BiH bez destabilizacije kaže kako je ''BiH politički nestabilna država s podijeljenim društvom po svim elementima''.

''BiH je podijeljena na dva entiteta, konfederalno ustrojena, društvo međusobno podijeljeno. Država se treba reintegrirati i politički stabilizirati. BiH može biti stabilna i samoodrživa kao dogovor legitimnih predstavnika njena tri naroda. Federalizacija Bosnu i Hercegovinu može učiniti stabilnom, to nije samo naše stajalište već i stajalište Europskog parlamenta koji je prije dvije god to izrazio u svojoj rezoluciji, a sada se očekuje nova", odgovorio je Ljubić.

On smatra da federalizam treba biti dvodimenzionalne naravi, odnosno dvije jedinice s većinama jednog drugog i trećeg naroda.

Institucionalna ravnopravnost

"Kako imamo već dva entiteta, onda ne znam u čemu je problem da bude i treća federalna jedincia s hrvatskom većinom? Nikada nismo govorili o etnoteritorijanom principu, već s većinom jednog naroda. Drugi vid federalizma, da se kroz institucionalnu ravnopravnost postigne konstituivnost naroda bilo gdje da se nađe. Tako je ustrojena Belgija ili Švicarska samo na drugačiji način'', poručuje predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Na pitanje da li bi u Republici Srpskoj pristali da budu federalna jedinica, a ne entitet, Ljubić postavlja pitanje ''Što je BiH?''

"S jedne strane BiH se iz FBiH vidi kao državna zajednica, a iz Banja Luke sve češće se pokušava prikazati kao zajednica entiteta. Uvjeren sam da u BiH, ukoliko ćemo istinski voditi računa o funkconalnosti i stabilnosti treba novi ustavni dogovor između tri konstitutivna naroda, odnosno njihovih legitimnih predstavnika i da je konstituiran na simentričnom federalizmu. Drugim riječima, da su sva tri naroda prepoznata na isti način, a ne kao sada s dva entiteta s bošnjačkom većinom u FBiH'', ističe Božo Ljubić.

Većina stranaka u BiH je mišljenja da je ovo bilo bespotrebno i da je teško doći do ovakvog rješenja, a Ljubić ističe da ''nemaju plan B''.

"Naš plan ima samo plan 'A'. U prvih šest mjeseci ove godine, odnosno do kraja ove godine neophodno je uraditi izmjene Izbornog zakona koji će omogućiti da svaki narod bira legitimne predstavnike u Predsjedništvu BiH i u oba Doma naroda, entiteta i države. To možemo napraviti kroz izmjene Izbornog zakona", rekao je Ljubić te nastavio:

"HNS je poslao partnerskim strankama prijedloge za izmjene Izbornog zakona za izbor članova Predsjedništva BiH, Doma naroda u FBiH jer na to obavezuje odluka Ustavnog suda BiH po zahtjevu koji sam podnio kao predsjedavajući Predstavničkog doma."

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH smatra da je administrativno teritorijalna organizacija zemlje mnogo kompleksnije pitanje i kaže: "Ono treba biti rezultat dogovora legitimnih predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH. Ne vidim da bi bilo koji narod bio oštećen, kao ni entiteti. U situaciji kada smo u blokadi razvojnih projekata, na repu euroatlantskih integracija svi trpe."

Dalje navodi kako ne bi ''žrtvovali'' Orašje i Odžak, koji su teritorijalno odvojeni od ostatka FBiH.

"Znamo da postojeći entiteti djeluju i bez fiziče veze. Naprimjer, Goražde i Bihać su odvojeni od središnjeg dijela FBiH. To postoji i u suvremenom svijetu. To nije problem. U federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom ući će prostori koji nastanjuju većinom Hrvati'', kaže zastupnik u Hrvatskom saboru.

Ljubić naglašava da će podršku predstavnici HNS-a uglavnom tražiti preko predsavnika HDZ-a te da već razgovaraju sa svim strankama u BiH.

"Ništa ne ide na štetu bilo kojeg naroda i entiteta, ali omogućava Hrvatima da kao Srbi i Bošnjaci budu u stanju izabrati legitimne predstavnike u Predsjedništvu BiH i Domu narodu. Ranije smo imali manipulacije Izbornog zakona gdje su na mjesta predviđena za predstavnike hrvatskog naroda postavljani voljom drugih naroda pripadnici hrvatskog naroda'', rekao je Ljubić.

Podrška europskih partnera

"Europski put treba biti naš cilj i motiv'', kaže dalje Ljubić i dodaje: ''Vjerujem da će europski proces, koji je krenuo ubrzano predajom aplikacije, biti instrument da BiH uradi i unutarnje promjene u Ustavu i Izbornom zakonu, koje su bile neophodne svakoj državi koja je ulazila u EU. EU je prilika da promjene napravimo na lakši način''.

On je istaknuo da su već dobili podršku europskih partnera.

"U rezoluciji Europskog parlamenta 2014. godine ona na neki način odbacuje ili osuđuje separatističke i unitaritičke tendencije u BiH, te zagovora decentralizaciju i federalizam uz legitimno predstavljanje građana. Ne vidim da bi u BiH koja hoće u EU trebalo bilo tko da ima nešto protiv. Strah od tog procesa ne trebaju imati većinski narodi u BiH'', poručuje Božo Ljubić.

Kaže da dok je na snazi ovakav ustavni, administrativni i teritorijalni ustroj, HNS je nositelj neteritorijalne autonomije hrvatskog naoda u BiH.

"Na taj način mi pokazujemo kako se može u budućnosti kada dođe do teritorijalne jedinice s hrvatskom većinom. Mi pokazujemo da nam je stalo do Hrvata u Banja Luci, Srbina u Livnu ili Širokom ili Bošnjaka u bilo kojem dijelu BiH. Samo na taj način da se uvede princip simetričnog federalizma, ali uz uvođenje koncepta neteritorijalne autonomije, da pripadnik svakog konstitutivnog naroda uživa svoju konstitutivnost u bilo kojoj jedinici."

Potvrda izmjena i Izbornog zakona i Ustava, mora proći parlament.

"Vjerujem da ćemo u prvoj polovici ove godine imati natpolovičnu većinu kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva BiH i Doma naroda u FBiH, kao i izbore u Mostaru'', poručuje predsjednik Glavnog vijeća HNS-a.

"BiH je i Banja Luka i Mostar i Sarajevo. Smatram da su i monoetničke države federacije, kao Njemačka. Vidim da federalizacija BiH integrira BiH, a ne dezintegira. Tko misli drugačije, tko misli da je federalizam podjela BiH, želim ih uputiti na to da je sadržaj države kako sada funkcionira jedna asimetrična konfederacija, a da je njen jedan entitet već federacija. Tko se protivi tome njemu nije stalo do stabilnosti BiH i konstitutivnosti hrvatskog naroda", kazao je Ljubić.

Za kraj je odgovorio na pitanje da li se osjeća građaninom BiH: "Naravno. Ja sam građanin BiH, ali sam državljanin BiH i Hrvatske."

Kopirati
Drag cursor here to close