Ulazak u Hrvatsku

Božinović najavio: Odluka o ukidanju karantene mogla bi se ubrzo promijeniti

Ministar Davor Božinović, šef Nacionalnog stožera, danas je na presici još jednom naglasio da postoje iznimke i najavio vjerojatnu promjenu.
Vijesti / Flash | 26. 06. 2020. u 16:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu prije dva dana je donio odluku da je za građane Srbije, BiH, Kosova i Sjeverne Makedonije koji dolaze u Hrvatsku obvezna 14-dnevna samoizolacija, no već idući tjedan ta bi odluka mogla biti promijenjena, piše N1.

Hrvatska je od 25. lipnja uvela novi režim na graničnim prijelazima sa Srbijom, BiH, Kosovom i Sjevernom Makedonijom. Za građane koji dolaze iz tih zemalja uvedena je obavezna 14-dnevna samoizolacija. U samoizolaciju ipak neće morati oni koji tranzitiraju, prekogranični radnici kao i oni koji navode neodgodive osobne razloge poput sprovoda, hitne medicinske pomoći i slično.

Ministar Davor Božinović, šef Nacionalnog stožera, danas je na presici još jednom naglasio da postoje iznimke i najavio vjerojatnu promjenu.

"Na razini EU postoje situacije koje se podvode pod termin 'neodgodivih osobnih razloga'. To je usvojeno još ranije i taj režim je postojao i u vrijeme kad je koronakriza bila na vrhuncu. Ako postoje neodgodivi osobni razlozi, o čemu odluku donosi granična policija, onda je moguće ući, posebno ako se osoba vrati u roku od 24 sata", pojasnio je Božinović i dodao:

"Zadnje odluke koje smo donijeli, bile su izmjena odluke o režimu prelaska granice koja istječe 30. lipnja pa ćemo do sljedećeg ponedjejeljka zapravo još jednom revidirati cijeli taj režim prelaska granice, a s obzirom i na činjenicu da se radi o fazi suživota s virusom, neke će se odluke donositi i brže."

U EU od 1. srpnja?

U Bruxellesu se iza zatvorenih vrata vode pregovori o tome kome će biti dozvoljen ulazak u Europsku uniju od 1. srpnja. Prema podacima Euronewsa, građanima Bosne i Hercegovine će biti omogućen ulazak u zemlje EU.

Dužnosnici EU nisu postigli dogovor u četvrtak u vezi zemalja kojima će ulazak i dalje biti zabranjen, zbog toga se pregovori vode i danas.

Na listi zemalja čijim građanima će biti dozvoljen ulazak u EU su Crna Gora, Srbija, Albanija i Kosovo.

 

Na popisu su i: Vatikan, Monako, Andora, Ukrajina, Turska, Koreja, Turkmenistan, Vijetnam, Kina, Tajland, Mianmar, Mongolija, Japan, Južna Koreja, Gruzija, Butan, Lebanon, Indonezija, Uzbekistan, Indija, Kazahstan, Palau, Novi Zeland, Australija, Dominikanska Republika, Bahami, Santa Lucija, Urugvaj, Jamajka, Kuba, Gujana, Paragvaj, Venecuela, Nikaragva, Kosta Rika, Kanada, Angola, Nambija, Mozambik, Mauricius, Runada, Zambia, Etiopija, Maroko, Alžir i Egipat.

U EU i dalje neće moći državljani SAD-a, Brazila i Rusije.

Prema navodima Euronewsa, lista će biti revidirana svaka dva tjedna.

Još nije poznato šta će biti sa državljanima ostalih zemalja koje nisu navedene niti na jednoj od dva popisa, piše N1.

Kopirati
Drag cursor here to close